In sportcomplex Galgenwaard zag bondscoach Gido Vermeulen zaterdagmiddag hoe zijn volleyballers van België verloren. Het betekende het vierde verlies in vijf wedstrijden richting het EK.

Ditmaal was België te sterk (3-1), waarvan vrijdag nog gewonnen was. Desondanks maakt Vermeulen zich geen zorgen over de slechte statistieken.

''We trainen enorm veel en spelen er niet minder wedstrijden om. Dat zie je, ze bewegen zwaar", verzachtte de Edammer het verlies in Utrecht. ''Vrijdag waren we heel goed, nu waren we in een andere opstelling niet bij de les. Dat merken we, maar daarvoor is het een oefenwedstrijd.’’

Die oefencampagne begon vorige week. In Moskou werd tweemaal verloren van Rusland en één keer van Iran. Spelen tegen de wereldtop blijkt nog iets te hoog gegrepen, al zal dat op het EK ook moeten. Maar, zo verduidelijkt Vermeulen, er wordt nog geschaafd aan het team.

De selectie bestaat nog uit zestien mannen waardoor er veel wisselingen zijn. ''In Rusland heeft iedereen gespeeld en tegen België over twee wedstrijden ook. De komende tijd gaan we op stages naar Servië en Estland. Daar zullen we meer met één team gaan spelen."

Olympisch kwalificatietoernooi

Nederland is daarvoor afhankelijk van de positie op de wereldranglijst en moet nog klimmen. Om mee te doen aan het olympisch kwalificatietoernooi moet Nederland bij de beste acht Europese landen horen. Nederland staat veertiende en moet op het EK dus broodnodige punten scoren.

''We moeten minimaal bij de beste acht of misschien zelfs vier eindigen op het EK. En dan hangt het af van wat andere landen doen, of die er in de eerste ronde uitvliegen", aldus Vermeulen.

Doel is op het EK echter in eerste instantie de poulefase door te komen. Derde worden is daarvoor genoeg. ''Duitsland en Bulgarije zijn wereldtop, maar van Tsjechië moeten we winnen. Dan kunnen we een herkansing spelen en dan wachten er weer twee wedstrijden."

Het EK wordt van 9 tot en met 18 oktober gehouden in Bulgarije en Italië.