De Nederlandse volleyballers hebben hun tweede oefenduel met België ruim verloren. In Utrecht werd het in de reguliere wedstrijd 0-3 en kon Nederland eigenlijk alleen in de eerste set goed meekomen: 25-27, 21-25 en 18-25.

In een extra set, mogelijk omdat het een oefenduel was, werd het thuispubliek toch nog opgevrolijkt met een setwinst: 29-27.

Vrijdag wonnen de Nederlanders nog met 3-1 in Heerenveen, maar toch besloot coach Gido Vermeulen zijn basisopstelling op liefst vier plaatsen te veranderen. Die beslissing ontaardde in een veelvoud aan wissels gedurende de wedstrijd.

Echt effect had het niet. In de eerste set dicteerden de Belgen al bij vlagen, maar maakten de bezoekers evengoed fouten. In de slotfase kwam Nederland nog terug van een kleine achterstand, maar brachten de Belgen op hun derde setpoint alsnog de beslissing. In de tweede en derde set begon het spel van de Belgen steeds beter te lopen, terwijl bij Nederland het spel haperde. Services gingen uit en het ontbeerde de ploeg aan geluk en effectiviteit.

In de extra set liet Nederland aan de hand van spelverdeler Nimir Abdelaziz, Niels Klapwijk en Bas van Bemmelen merken wel degelijk een wedstrijd te kunnen omkeren. Opnieuw liep Oranje tegen een achterstand aan, boog die om en was in de slotfase sterker.

EK

Oranje trad de afgelopen tijd al regelmatig aan tegen België, dat ook tegenstander was in de World League. De ploegen bleken aan elkaar gewaagd. Nederland won een uit- en thuiswedstrijd tegen de Belgen, maar verloor er evenveel.

Nederland bereidt zich voor op het EK in oktober. Vorige week oefenden de Oranjemannen in Rusland. Daar werd tot twee keer toe van het gastland en eenmaal van Iran verloren.