De Nederlandse basketballers hebben zaterdag hun eerste EK-duel in 26 jaar weten te winnen. In Zagreb werd Georgië na een zeer spannend slot met 73-72 verslagen.

Robin Smeulders zorgde met nog achttien seconden te gaan voor de winnende score voor Nederland.

Charlon Kloof was de grote man bij de 'Orange Lions'. De 25-jarige in het Amerikaanse universiteitsbasketbal opgeleide point guard was bij vlagen niet te stoppen door Georgië, maakte een paar zeer belangrijke driepunters en werd topscorer van het duel met 22 punten.

Oranje deed in 1989 voor het laatst mee aan een EK, maar verloor toen al zijn duels. De zege op de Georgiërs betekende de eerste EK-winst sinds een 88-87 overwinning op Roemenië tijdens het EK van 1987.

Georgië is op papier samen met Macedonië de minst sterke opponent van Oranje in groep C, die verder bestaat uit Griekenland, Kroatië en Slovenië. De Macedoniërs zijn zondag vanaf 15.00 uur de tweede tegenstander van Nederland in de hoofdstad van Kroatië.

De ploeg van coach Toon van Helfteren zette zo direct al een goede stap richting de achtste finales. De eerste vier landen van de vier poules plaatsen zich voor de volgende ronde. De achtste finales vinden - net als alle finalerondes - plaats in het Franse Lille.

Verdediging

Nederland had in de eerste helft de verdediging goed op orde. De stand na het eerste kwart was nog gelijk (17-17), maar in het tweede kwart gaf Oranje slechts negen punten weg. Hierdoor was de ruststand 36-26 in het voordeel van Nederland.

Zaza Pachulia, die vanaf oktober aan zijn dertiende NBA-seizoen zal beginnen bij de Dallas Mavericks, oud-NBA'er Tornike Shengelia en Galatasaray-guard Manuchar Makoishivili wisten de basket nog wel te vinden, maar zij kregen aanvallend amper hulp van hun teamgenoten.

De Georgische verdediging had bovendien alle moeite met de explosiviteit van guards Kloof en Worthy de Jong, die aan het eind van de wedstrijd samen goed waren voor 38 punten.

Driepunters

Oranje wist in het derde kwart de voordelige marge vast te houden. Door twee Georgische driepunters op rij werd het verschil met nog minder dan een minuut te gaan even zeven, maar een driepunter van De Jong zorgde ervoor dat Nederland ook de laatste tien minuten inging met een voorsprong van tien punten.

In de eerste helft van het laatste kwart stokte de aanval van de ploeg van Van Helfteren. Met nog vier minuten te gaan was Georgië daardoor teruggekomen tot op drie punten, maar de derde driepunter van de middag van Kloof zorgde even voor wat lucht (63-57).

De schoten van Nederland bleven echter niet vallen en met nog iets meer dan drie minuten te gaan pakte Georgië voor het eerst sinds het eerste kwart de leiding (65-66).

De Oost-Europeanen leken op weg naar de zege, maar een geforceerde driepunter van Kloof met nog 45 seconden te gaan hield Oranje in de wedstrijd. Na een goede verdedigende actie van Mohamed Kherrazi bracht Smeulders met een schotje Nederland weer aan de leiding. Vervolgens hield de Oranje-verdediging in de laatste achttien tellen stand.