De Nederlandse vrouwen dubbelvier heeft zaterdag bij de WK roeien in Frankrijk brons veroverd. Oranje stelde daarmee tevens een olympisch startbewijs voor de Spelen in Rio veilig. Roel Braas en Mitchel Steenman en de Holland Vier grepen naast de medailles.

Het goud bij de dubbelvier ging naar de Amerikaanse ploeg (6.27,07) en het zilver was voor Duitsland (6.28,41). De eerste vijf boten van de A-finale verzekerden zich van een olympisch ticket.

Het Nederlandse kwartet bestaat uit Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Inge Janssen en Carline Bouw. Het zag er in de A-finale lange tijd niet nog zo goed uit voor het viertal van Oranje. Via de vijfde plaats (na 500 meter) en de zesde plek na 1000 meter moest het Nederlandse viertal vanaf de vijfde positie de eindsprint inzetten op de laatste 500 meter. De grote inspanningen in de slotfase bleken voldoende om de Poolse en de Australische boot alsnog te passeren (6.29,690).

De Nederlandse dubbelvier bekroonde met het WK-brons een sterk seizoen. Bij de wereldbekers in Bled (derde) en Luzern (derde) en bij de EK (tweede) belandde het Hollandse kwartet eveneens op het podium.

Braas/Steenman

Braas en Steenman gingen in de A-finale van de twee-zonder sterk van start, maar zakten na de eerste honderden meters terug naar de vijfde plek. Halverwege de race kon het Nederlandse duo nog wel wat terrein terugwinnen, maar het podium bleef met een tijd van 6.27,58 buiten bereik.

De Nieuw-Zeelanders Eric Murray/Hamish Bond, die al jaren de dienst uitmaken in deze klasse, verdedigden hun wereldtitel met gemak (6.15,83). Het zilver was voor Groot-Brittannië (6.22,35), gevolgd door Servië (6.25,36).

Met de finaleplaats hadden Braas en Steenman bij de WK al zowel aan de internationale eis (beste elf) als de norm van sportkoepel NOC*NSF (eerste zes) voor deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voldaan.

Holland Vier

De Holland Vier kwam in Frankrijk in de A-finale niet verder dan de zesde en laatste plaats. Het goud ging in de vier-zonder naar Italië (5.46,78), gevolgd door Australië (5.48,74) en Groot-Brittannië (5.49,00).

De Nederlandse ploeg lag na de eerste 500 meter op de derde plaats en kwam als vierde door na 1000 meter. Op 500 meter voor de finish lag de boot van Oranje op de vijfde plek waarna de befaamde eindsprint uitbleef (5.55,260).

De Nederlandse ploeg van bondscoach René Mijnders, die na de Spelen in Londen een ernstige ziekte overwon, bestaat bij de WK uit Harold Langen, Peter van Schie, Vincent van der Want en Govert Viergever. Met de finaleplaats in Frankrijk had het verrassende kwartet al zowel aan de internationale eis (eerste elf) als aan de norm van sportkoepel NOC*NSF (eerste zes) voor een olympisch ticket naar Brazilië voldaan.

Hogerwerf/Van Rooijen

In de B-finale van de twee-zonder bij de vrouwen eindigden Ellen Hogerwerf en Olivia van Rooijen op de derde plaats. Dat betekende een negende plek in het eindklassement. Daarmee stelde het duo namens Nederland al wel een olympische startplaats bij Rio 2016 op dit nummer veilig (eerste elf).

Voor een olympische kwalificatie op basis van de normen van sportkoepel NOC*NSF was bij de WK een plaats in de A-finale (eerste zes) nodig. Hogerwerf en Van Rooijen kunnen volgend jaar bij het olympisch kwalificatietoernooi in Luzern nog een nieuwe poging wagen.

Het Nederlandse koppel komt zondag met de acht van Oranje ook nog in de A-finale uit. Met een plaats bij de eerste vijf boten (internationale eis) is in deze klasse aan alle voorwaarden voor een olympisch ticket naar Rio voldaan.