De lichte vrouwen dubbelvier heeft vrijdag bij de WK roeien in Frankrijk de eerste medaille voor Nederland veroverd. Het kwartet van Oranje eindigde in de finale van dit niet-olympische nummer op de derde plaats in een tijd van 6.28,27. 

Het goud was voor Duitsland (6.25,10), gevolgd door Groot-Brittannië (6.27,07). De Nederlandse ploeg, bestaande uit Marie-Anne Frenken, Mirte Kraaijkamp, Lisa Wörner en Anne-Marie Schonk, lag het grootste deel van de race over 2000 meter buiten de medailles.

Op de laatste 500 meter kon de boot van Oranje de Australische boot (vierde in 6.29,87) nog ruimschoots passeren. Nederland plaatste zich maandag voor de finale met de tweede plek in de serie.

De lichte vrouwen dubbelvier zorgde vorig jaar bij de WK in Amsterdam voor een spaarzaam Nederlands hoogtepunt door goud te winnen. Van die ploeg zijn Kraaijkamp en Wörner nog over.

Maaike Head en Ilse Paulis waren bij de wereldtitelstrijd in Frankrijk gezamenlijk actief in de lichte dubbeltwee. Op dat olympische nummer werd het duo woensdag in de kwartfinales uitgeschakeld.

Lichte mannen vier-zonder

Eerder op vrijdag verzekerde de Nederlandse lichte mannen vier-zonder zich van een olympisch startbewijs. Het kwartet van Oranje, bestaande uit Joris Pijs, Jort van Gennep, Tim Heijbrock en Bjorn van den Ende, eindigde in de halve finale na een uitgekiende race op de tweede plaats achter Denemarken (5.55,330 om 5.56,290).

Ook nummer drie Nieuw-Zeeland (5.56,620) plaatste zich voor de A-finale, die zondag op het programma staat.

Nederland ging op het natuurmeer van Aiguebelette rustig van start. Op 500 meter (vierde) en 1000 meter (vijfde) lag de de Nederlandse boot nog niet op een finaleplaats. In de laatste kilometer trok het team echter hard door.

Olympische opdracht

Met de finaleplaats heeft de lichte mannen vier-zonder aan de olympische opdracht voldaan. De internationale eis voor Rio 2016 op dit nummer bij de WK is een plaats bij de eerste elf, sportkoepel NOC*NSF houdt een olympische norm van een plek bij de eerste zes (A-finale) aan.

Vorig jaar eindigde het Nederlandse viertal op de zesde positie bij de WK in Amsterdam. Dit seizoen haalde de ploeg bij de wereldbekers in Bled (vijfde) en Luzern (zesde) en bij de EK (vijfde) ook al de A-finale.

Donderdag kwalificeerden de twee-zonder (Braas/Steenman) en de Holland Vier zich bij de WK met een finaleplaats voor Rio 2016.

De twee achten van Oranje moeten zondag in de eindstrijd bij de eerste vijf eindigen om een olympisch startbewijs veilig te stellen. De Nederlandse vrouwen dubbelvier staat zaterdag in de A-finale voor dezelfde opdracht.