Tom Brady mag volgende week donderdag gewoon spelen in de openingswedstrijd van het nieuwe NFL-seizoen. Een Amerikaanse rechter heeft de schorsing van vier wedstrijden voor de ster van de New England Patriots opgeheven.

Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP donderdag.

De NFL had de 38-jarige Brady gestraft voor zijn rol in het schandaal wat 'Deflategate' is gaan heten.

Volgens de organisatie van de American footballcompetitie zou de quarterback er weet van hebben gehad - en zelfs actief hebben aangemoedigd - dat twee medewerkers van de latere Super Bowl-kampioen voor de conference finale tegen de Indianapolis Colts (45-7 zege) lucht uit verschillende wedstrijdballen lieten lopen, tot onder de legale limiet.

Brady heeft altijd ontkend dat hij iets te maken had met 'Deflategate'. Hij ging eerder al in beroep bij de NFL, maar die handhaafde zijn schorsing eind juli nog. Daarop stapte de vedette met hulp van de spelersvakbond naar de federale rechter en daar had hij wel succes.

Kritisch

Berman - die slechts moest bepalen of de juiste procedures waren gevolgd, niet of Brady wel of niet schuldig was - was in zijn oordeel zeer kritisch op de NFL en NFL-baas Roger Goodell.

Volgens de rechter is Goodell te ver gegaan door de straf van Brady te handhaven. Bovendien was het oordeel van de NFL volgens Berman "gebaseerd op verschillende significante legale tekortkomingen".

MVP

Brady is een van de meeste succesvolle spelers in de geschiedenis van de NFL. De Amerikaan won in februari voor de vierde keer de Super Bowl met de Patriots door de Seattle Seahawks met 28-24 te verslaan.

Bovendien werd hij voor de derde keer tot meest waardevolle speler (MVP) gekozen van de belangrijkste wedstrijd van het seizoen.

Het nieuwe NFL-seizoen begint volgende week donderdagavond (Amerikaanse tijd) met een duel tussen de Patriots en de Pittsburgh Steelers.