Femke Heemskerk gaat per direct in Frankrijk trainen. De 27-jarige zwemster verruilt haar huidige coach Marcel Wouda voor de Fransman Philippe Lucas.

Heemskerk meldt donderdag op haar eigen site dat de keuze "in goed overleg" is gemaakt nadat Wouda besloot om zich in het olympische seizoen vooral op de coaching van de openwaterzwemmers te richten.

"Om me optimaal voor te bereiden op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro heb ik begeleiding van een coach nodig die zich honderd procent aan mij kan wijden", aldus Heemskerk. "Mijn huidige coach Marcel Wouda kan dit niet garanderen omdat hij ook de coach is van het openwaterzwemmen."

"Philippe Lucas kan mij die begeleiding wel bieden en daarmee de randvoorwaarden borgen waarmee ik tot optimale prestaties kan komen in aanloop naar en tijdens de Olympische Spelen."

Wouda stelt dat er na een evaluatie is besloten dat hij met de openwaterzwemmers "vol voor het podium wil gaan" in Rio. "Op de WK in Kazan waren Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal met twee zilveren medailles erg succesvol. De programmering van beide disciplines vragen om een duidelijke prioriteitsstelling. Dat vraagt om honderd procent focus van mij."

Heemskerk komt in het Franse Narbonne landgenote Van Rouwendaal tegen, die al enige tijd traint en successen boekt onder leiding van Lucas.

WK

Heemskerk kende een sterk seizoen met Nederlandse records op de 100 en 200 meter vrije slag, maar op de WK in Kazan begin augustus kon ze haar favorietenrol niet waarmaken.

De geboren Roelofarendsveense eindigde als vijfde in de finale van de 100 vrij en als achtste en laatste in de eindstrijd van de 200 vrij. Ze veroverde wel twee zilveren medailles met de Nederlandse estafetteploeg in de Russische stad.

Heemskerk trainde tussen 2010 en 2012 al in Frankrijk, onder coach Romain Barnier in Marseille. Na een tegenvallende Spelen in Londen keerde ze terug naar Eindhoven, waar ze vanaf november 2012 werd gecoacht door Wouda.