Roel Braas en Mitchel Steenman (twee-zonder) en de Holland Vier (vier-zonder) hebben donderdag bij de WK roeien in Frankrijk een olympisch startbewijs voor Rio 2016 verdiend.

Het Nederlandse duo Braas/Steenman eindigde in de halve finale van de twee-zonder redelijk comfortabel op de derde plaats. De eerste drie koppels gingen door naar de A-finale, die zaterdag in Aiguebelette wordt gevaren.

Met de finaleplaats voldeden Braas en Steenman zowel aan de internationale eis (beste elf) als de norm van sportkoepel NOC*NSF (eerste zes) voor deelname aan Rio 2016.

Het Nederlandse tweetal had bij de eerste doorkomst op 500 meter de koppositie nog in handen. Na 1000 en 1500 meter lagen Braas en Steenman op de derde plaats, die op de laatste 500 meter niet meer in gevaar kwam.

De tweede plaats van het Australische duo Jack Hargreaves/Nicholas Wheatley bleef net buiten bereik: 6.30,120 tegen 6.30,320. Het Britse koppel James Foad/Matt Langridge zegevierde met flinke voorsprong in een tijd van 6.27,480.

Vier-zonder

De Nederlandse mannen vier-zonder verzekerde zich in Frankrijk ook van een olympisch ticket. De Holland Vier zegevierde in de halve eindstrijd. De eerste drie boten kwalificeerden zich voor de A-finale, die zaterdag wordt gevaren.

De Nederlandse ploeg van bondscoach René Mijnders bestaat bij de WK uit Harold Langen, Peter van Schie, Vincent van der Want en Govert Viergever.

Met de finaleplaats heeft het kwartet zowel aan de internationale eis (eerste elf) als aan de norm van sportkoepel NOC*NSF (eerste zes) voor een olympisch ticket naar Brazilië voldaan.

Hogerwerf/Van Rooijen

Ellen Hogerwerf en Olivia van Rooijen dwongen geen plaats in de A-finale af. Het Nederlandse koppel kwam in de halve finales van de twee-zonder niet verder dan de vijfde plaats. De eerste drie teams plaatsten zich voor de eindstrijd.

Hogerwerf en Van Rooijen gaan in Aiguebelette door naar de B-finale. Met een plaats bij de eerste vijf in die 'troostwedstrijd' stelt het tweetal nog wel een Nederlandse startplaats bij Rio 2016 veilig.

Voor een olympische kwalificatie hadden Hogerwerf en Van Rooijen op basis van de normen van sportkoepel NOC*NSF de A-finale bij de WK moeten halen. Dat kan volgend jaar nog bij het olympisch kwalificatietoernooi in Luzern.

Hogerwerf en Van Rooijen roeien zaterdag de B-finale van de twee-zonder. Een dag later staat voor het drukbezette duo de eindstrijd met de acht op het programma.

Van Zomeren

Amber van Zomeren moet ook genoegen nemen met een optreden in de B-finale. De Nederlandse skiffeuse eindigde donderdag in de halve finales van de lichte klasse op de vijfde plaats. De eerste drie gingen door naar de A-finale.

Voor Van Zomeren is vrijdag de zevende plek in het eindklassement nog het hoogst haalbare op dit niet-olympische nummer.