De Holland Acht ligt bij de WK roeien in Frankrijk op koers voor een olympisch startbewijs en misschien zelfs wel voor een medaille.

Het vlaggenschip van Oranje maakte woensdag in de herkansing opnieuw de nodige indruk, na een ook al sterke race maandag in de serie (tweede).

De ploeg van bondscoach Mark Emke nam op het meer van Aiguebelette na 500 meter de koppositie over van de Amerikaanse formatie en gaf daarna de leiding niet meer uit handen (5.25,28).

Nieuw-Zeeland (5.26,78) en de Verenigde Staten (5.28,48) hadden het nakijken. Met Oranje gingen ook de 'Kiwi's' als nummer twee door naar de finale van het koningsnummer, die zondag wordt gevaren.

De Holland Acht heeft dankzij de finaleplaats bij de WK nu al aan de olympische norm van sportkoepel NOC*NSF (eerste zes) voldaan. De internationale roeifederatie houdt als eis voor Rio 2016 echter een WK-plek bij de eerste vijf boten aan.

Emke

Bondscoach Mark Emke sluit een medaille voor de Holland Acht niet uit. "We zijn hier nu op een positie beland dat we daaraan mogen en kunnen denken'', zei hij na de geslaagde herkansing.

"We hebben ons eerste doel gehaald met een plaats in de A-finale. Met een plek bij de eerste vijf zou zondag dan ook de olympische kwalificatie helemaal binnen zijn. Dat is ons volgende richtpunt. Maar het kan natuurlijk nog mooier eindigen met een podiumplaats. Daar maken we zeker kans op en daar gaan we ook voor.''

"Het zag er woensdag heel goed uit allemaal", vervolgde Emke. "Het team heeft de hele tijd controle gehouden over de positie in het veld. Geen gekkigheid, gewoon hard doorgetrokken. De jongens zeiden na afloop dat ze 500 meter voor de finish al wisten dat de buit binnen was.''

Dubbelvier

Ook de vrouwen dubbelvier bereikte de finale. Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Inge Janssen en Carline Bouw kwamen in de herkansing eveneens als eerste boot over de finish na een goed opgebouwde race (6.28,79).

Het Nederlandse viertal is aan een sterk seizoen bezig. Bij de wereldbekers in Bled (derde) en Luzern (derde) en bij de EK (tweede) belandde het kwartet op het podium.

Ook deze ploeg van Oranje heeft voor een volledige olympische kwalificatie alleen nog een plaats bij de eerste vijf in de A-finale nodig.

Braas/Steenman

Roel Braas en Mitchel Steenman plaatsten zich voor de halve eindstrijd in de twee-zonder. Het Nederlandse duo eindigde in de kwartfinale op de tweede plek achter de titelhouders Eric Murray/Hamish Bond uit Nieuw-Zeeland, die al jaren de dienst uitmaken in deze klasse.

Ook de lichte mannen vier-zonder kwalificeerde zich voor de halve finales. De Nederlandse ploeg kwam in de herkansing met ruime voorsprong als eerste over de finish.

Vincent/Tycho Muda (vijfde) en Ilse Paulis/Maaike Head (vierde) werden in de kwartfinales van de lichte dubbeltwee uitgeschakeld.

Ook skiffeuse Lisa Scheenaard (vierde) moet bij de WK verder in het bijprogramma, met de dertiende plaats als hoogst haalbare.