Amber van Zomeren heeft dinsdag bij de WK roeien in Frankrijk de halve eindstrijd in de lichte skiff bereikt.

De Nederlands kampioene op dit niet-olympische onderdeel zegevierde in haar race in de herkansing op het natuurmeer van Aiguebelette met gemak.

Haar voorsprong op nummer twee Sonata Petrikaite uit Litouwen bedroeg ruim zes seconden. Van Zomeren, die debuteert op een groot toernooi, eindigde zondag in haar serie op de vierde plaats. 

De 27-jarige roeister viel voor de WK op het laatste moment af voor de lichte dubbelvier. Van Zomeren mocht daarna in de skiff alsnog aan de wereldtitelstrijd deelnemen.

Holland Vier

De Nederlandse vier-zonder bereikte ook de halve finale. Het kwartet liet zich in de tweede herkansing niet verrassen.

De Holland Vier leidde van start tot finish en kwam met een ruime voorsprong op nummer twee Wit-Rusland (5.55,55 tegen 5.57,04) over de finish.

De Nederlandse ploeg, bestaande uit Harold Langen, Peter van Schie, Vincent van der Want en Govert Viergever, was zondag in de derde serie heel dicht bij directe kwalificatie voor de halve finales.

Het verschil met het winnende Australië, dat zich als enige boot plaatste, was minimaal: 5.52,57 tegen 5.52,88. Met de vierde plaats bij de wereldbekerfinale in juli in Luzern toonde het Nederlandse viertal dit seizoen al de nodige kwaliteit.