De Nederlandse vrouwen acht en de lichte vrouwen dubbelvier hebben zich maandag bij de WK roeien in Frankrijk geplaatst voor de finale.

De vrouwen acht kwam in de tweede serie als tweede binnen achter titelverdediger Verenigde Staten (5.59,580 tegen 6.02,120). De eerste twee boten kwalificeerden zich direct voor de eindstrijd, die zondag wordt gevaren. De Britse ploeg moest als nummer drie (6.03,720) genoegen nemen met een plaats in de herkansing.

De Nederlandse acht bestaat bij het WK uit Monica Lanz, Sophie Souwer, Aletta Jorritsma, José van Veen, Ellen Hogerwerf, Claudia Belderbos, Wianka van Dorp, Olivia van Rooijen en stuurvrouw Ae-Ri Noort.

Van Veen is de vervangster van Heleen Boers, die vorige maand met haar fiets ten val kwam en daarbij een hersenschudding opliep. Van Rooijen en Hogerwerf doen in Frankrijk ook mee in de twee-zonder. Op dat nummer plaatste het duo zich zondag met een zege in de serie voor de halve finales.

Holland Acht

De Holland Acht wist zich niet meteen te kwalificeren voor de A-finale. Het vlaggenschip van Oranje kwam in de tweede serie als tweede binnen, op ruim een seconde van titelhouder Groot-Brittannië (5.27,82 tegen 5.28,90). Alleen de winnende boot kwalificeerde zich voor de A-finale. De Nederlandse ploeg komt woensdag in de herkansing uit.

De Holland Acht eindigde bij de WK vorig jaar in Amsterdam op de teleurstellende achtste plaats. Van die ploeg zijn alleen Kaj Hendriks, Boudewijn Röell en stuurman Peter Wiersum overgebleven. Dirk Uittenbogaard, Tone Wieten, Olivier Siegelaar, Boaz Meylink, Mechiel Versluis en Robert Lücken nemen in Frankrijk de andere plaatsen in.

Bij de EK eindigde de Holland Acht dit seizoen op de zesde plaats. Bij de wereldbekerfinale in Luzern zat de ploeg van bondscoach Mark Emke daarna heel dicht tegen brons aan (vierde op 0,19 seconde van de derde plaats).

Lichte dubbelvier

De lichte dubbelvier eindigde op het natuurmeer in Aiguebelette in de eerste serie van dit niet-olympische nummer op de tweede plaats, bijna twee seconden achter de Britse formatie. De eerste twee boten kwalificeerden zich voor de eindstrijd met zes teams, die vrijdag op het programma staat.

De Nederlandse ploeg bestaat in Frankrijk uit Marie-Anne Frenken, Mirte Kraaijkamp, Lisa Wörner en Anne-Marie Schonk.

De lichte vrouwen dubbelvier zorgde vorig jaar bij de WK in Amsterdam voor een spaarzaam Nederlands hoogtepunt door goud te winnen. Van die ploeg zijn Kraaijkamp en Wörner nog over.

Maaike Head en Ilse Paulis zijn bij de wereldtitelstrijd in Frankrijk gezamenlijk actief in de lichte dubbeltwee. Op dat olympische nummer bereikte het duo zondag de kwartfinales.

Dubbelvier

De vrouwen dubbelvier wist zich in Frankrijk niet rechtstreeks te plaatsen voor de A-finale. Het kwartet moest in de eerste serie op het meer van Aiguebelette genoegen nemen met de tweede plaats achter titelverdediger Duitsland (6.15,24 tegen 6.17,00).

Alleen de winnende boot kwalificeerde zich direct voor de A-finale. De Nederlandse ploeg is op de herkansing aangewezen.

Het kwartet bestaat uit Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Inge Janssen en Carline Bouw. Ze behaalden eerder dit seizoen bronzen medailles bij de wereldbekers in Bled en Luzern en zilver bij de EK.

Het viertal moet in Aiguebelette bij de eerste vijf eindigen voor olympische kwalificatie.

Mannen

De lichte mannen vier-zonder is ook veroordeeld tot de herkansingen. In de vierde serie van dit olympische nummer wisten Joris Pijs, Jort van Gennep, Tim Heijbrock en Bjorn van den Ende zich niet meteen te plaatsen voor de halve finales.

Het kwartet eindigde als tweede ruim achter de Zwitserse boot (5.55,01 tegen 6.01,03). Alleen de winnaar ging direct door naar de halve eindstrijd.

Met een plaats bij de eerste elf in het eindklassement stelt het viertal een Nederlandse startplaats voor Rio 2016 veilig. Sportkoepel NOC*NSF houdt daarnaast een norm van een plek bij de eerste zes (A-finale) aan voor olympische kwalificatie.

De prestaties dit seizoen bij de wereldbekers in Bled (vijfde) en Luzern (zesde) en bij de EK (vijfde) zijn vooralsnog bemoedigend.