De Nederlandse hockeysters hebben zondag naast de Europese titel gegrepen. Engeland was in Londen na shoot-outs te sterk voor de olympisch kampioen.

De Engelse vrouwen kwamen in het laatste kwart van een 2-0 achterstand terug tot 2-2, waardoor shoot-outs de beslissing moesten brengen. Daarin was het gastland met 3-1 te sterk.

Engeland kroonde zich na 1991 voor de tweede keer tot Europees kampioen. De ploeg versloeg Nederland twee jaar geleden in de halve finales van de EK ook al na shoot-outs.

Oranje, achtvoudig Europees kampioen, verzuimde om na 1984 en 2009 voor de derde keer in de historie de trilogie van olympisch, wereld- en Europees goud te voltooien.

De Nederlandse mannen pakten zaterdag wel de EK-titel. Duitsland werd in de finale met liefst 6-1 verslagen.

Paumen

De Nederlandse ploeg kreeg een paar uur voor de eindstrijd goed nieuws, want aanvoerder Maartje Paumen kon ondanks een gekneusde elleboog gewoon meespelen. De specialiste liet de strafcorners echter wel aan Caia van Maasakker.

In het eerste kwart van vijftien minuten was het van beide kanten aftasten. Van Maasakker kreeg twee kansen uit een strafcorner, maar ze wist niet raak te pushen.

Aan het begin van het tweede kwart kreeg Ginella Zerbo na een Engelse verdedigingsfout een levensgrote kans, maar het 18-jarige talent wist de bal er één op één met keepster Maddie Hinch niet in te krijgen.

Het hard knokkende Engeland was in de 39e minuut dicht bij de openingstreffer. Aanvalster Alex Danson zag keepster Joyce Sombroek fraai redding brengen.

Voet

Met nog iets meer dan twintig minuten spelen kwam de ploeg van Sjoerd Marijne toch op voorsprong. Van Maasakker wist de achtste strafcorner van Oranje wel te benutten. Drie minuten later maakte de verdedigster met haar vijfde goal van het toernooi ook de 2-0.

Acht minuten voor tijd bracht Engeland de spanning weer terug in de wedstrijd. Sophie Bray wist te scoren uit een klutssituatie voor de goal van Nederland na een strafcorner. Vlak daarna kwam de thuisploeg zelfs op 2-2 via Lily Owsley. De Engelse leek de bal wel met de voet te raken voordat ze scoorde.

De Nederlandse ploeg kon zich echter niet meer tot de video-arbiter wenden door een afgewezen beroep vlak voor de rust.

In de door de remise noodzakelijke shoot-outs misten Willemijn Bos en Lidewij Welten de eerste twee Nederlandse pogingen en die achterstand kwam Oranje niet meer te boven. De misser van Eva de Goede betekende de beslissing.