Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie houdt ondanks de oogst van drie WK-medailles gemengde gevoelens over aan het toernooi in Peking.

''Met goud en zilver voor Dafne Schippers en brons voor Sifan Hassan hebben we, zoals de bedoeling was, drie medailles gewonnen. Maar we hebben te weinig atleten die in de top acht zijn geëindigd'', constateerde de bestuurder na de slotdag.

Roskam wil de komende weken met de coaches van de atleten nagaan wat er wel en niet goed is gegaan in de voorbereiding en tijdens de WK.

''We hebben zoveel goede atleten, dat het wat beter had gekund. Deels hadden we pech, bijvoorbeeld door een slechte serie-indeling. We hadden ook wat blessures en daarbij zullen we nagaan in hoeverre die te voorkomen waren.''

Twaalfde plaats

Nederland eindigde op de twaalfde plaats in het medailleklassement. De drie medailles in Peking volgden op de twee van Moskou in 2013. De wereldtitel op de 200 meter van Schippers was de eerste voor een Nederlandse vrouw.

Er was al wel mannelijk goud; Rens Blom won in 2005 het polsstokhoogspringen.

Roskam concludeerde ook dat er ruimte is voor verbetering richting Olympische Spelen in 2016. Al twaalf atleten hebben zich geplaatst voor Rio. Hij maakt zich geen zorgen over de teruglopende budgetten voor de Nederlandse topsport.

''Dat speelt in de voorbereiding op Rio geen rol. We kunnen zó schuiven dat de atleten die zich hebben gekwalificeerd of dat gaan doen, voldoende ondersteuning kunnen krijgen.''