Nederland is bemoedigend van start gegaan bij de WK roeien in Frankrijk. Op de eerste dag op het natuurmeer in Aiguebelette haalde Oranje in vijf van de zeven series de volgende ronde.

Daarmee verschaften de Nederlandse roeiers zichzelf enige rust en ruimte om zich voor de komende races weer helemaal op te laden.

Met name Ellen Hogerwerf en Olivia van Rooijen kunnen wat extra vrije tijd bij het WK goed gebruiken. Het kansrijke duo start in Frankrijk zowel in de twee-zonder als in de acht.

Op een herkansing zitten de twee roeisters dan zeker niet te wachten. Hogerwerf en Van Rooijen bespaarden zichzelf en elkaar zondag overwerk met een sterke race in de twee-zonder.

Het duo, dit seizoen goed voor goud tijdens de eerste wereldbeker in Bled en zilver op het EK, won met miniem verschil de eerste serie in de twee-zonder. Hogerwerf en Van Rooijen eindigden in een tijd van 7.09,15, direct gevolgd door het Roemeense tweetal Cristina Grigoras/Laura Oprea met 7.09,21.

Alleen de winnaars kwalificeerden zich rechtstreeks voor de halve finales. Een plaats in de A-finale (de eerste zes) betekent deelname aan de Olympische Spelen van Rio 2016.

Herkansing

Roel Braas en Mitchel Steenman kwamen in de vijfde serie van de twee-zonder als tweede binnen. De eerste vier plaatsten zich voor de kwartfinales. De tweeling Vincent/Tycho Muda kwalificeerde zich in de lichte dubbeltwee met de tweede plaats eveneens voor de kwartfinales.

Ilse Paulis en Maaike Head bereikten in de lichte dubbeltwee de kwartfinales. Het koppel kwam in de vierde serie als tweede binnen in een tijd van 7.02,55, ruim drie seconden achter het Zuid-Afrikaanse duo Kirsten McCann/Ursula Grobler.

Skiffeuse Lisa Scheenaard eindigde in de sterke bezette derde manche op de derde plaats in een tijd van 7.32,70. Met Scheenaard gingen ook de Tsjechische Miroslava Knapkova (7.26,48) en de Ierse Sanita Puspure (7.31,35) door naar de volgende ronde.

De mannen vier-zonder (Harold Langen/Peter van Schie/Vincent van der Want/Govert Viergever) wist zich net niet rechtstreeks te plaatsen voor de halve finales (tweede). De Holland Vier is op de herkansing aangewezen, evenals Amber van Zomeren in de lichte skiff (vierde).