Dafne Schippers beseft dat haar wereld er na haar unieke wereldtitel anders uit zal zien, maar de 23-jarige atlete kijkt daar net zo nuchter naar als naar haar prestaties in Peking.

"Misschien is het wel een chaos als we op Schiphol aankomen, maar ik kan me er nog geen voorstelling van maken", aldus Schippers.

"Mijn manager wordt overspoeld met aanvragen, maar ik kan geen tientallen winkels openen of linten doorknippen. Ik kan in veel televisieprogramma’s komen, maar ik zal streng moeten selecteren. Het zal pittig worden, maar ik moet ook gewoon kunnen trainen.''

Zondag, de laatste dag van haar verblijf in China, benut ze voor een bezoekje aan de Chinese Muur. Dan volgt maandag de terugreis naar Nederland. De Utrechtse heeft geen idee of ze straks nog gewoon over straat kan na haar gouden medaille op de 200 meter en haar zilveren op de 100 meter.

"Dat moet ik maar ervaren. Ik wil in ieder geval mijn leefstijl niet veranderen. Natuurlijk, als hier mijn telefoon kapot gaat, koop ik iets makkelijker een nieuwe. En dat gold laatst ook voor mijn laptop."

"Maar ik ben heel tevreden met mijn Polo en hoef echt geen grotere auto of ander huis. Waar ik wel echt behoefte aan heb, is een paar weken vakantie, al weet ik nog helemaal niet waar ik heen ga en met wie."

Dipje

Haar mooiste moment van de WK beleefde ze toen ze vlak voor de finish van de 200 meter wist dat ze zou gaan winnen. De belangrijkste ervaring? "Dat het me steeds lukte om ontspannen en gefocust te blijven."

"Alleen de dag van de halve finale van de 200 meter was lastig, toen had ik een dipje. Het duurde allemaal zo lang voor ik 's avonds kon gaan lopen. Maar verder heeft dat trucje heel goed gewerkt.''

Er kwamen vragen over doping, maar het aantal kritische kanttekeningen over haar progressie is beperkt. "Ik had meer vragen verwacht, maar ik denk dat iedereen die zich er een beetje in verdiept, weet dat ik een logische ontwikkeling heb doorgemaakt. Ik had een goede basis door de meerkamp en ben wat meer op de start en de snelheid gaan trainen. Dan is dit mogelijk."

"En vergeet niet dat de atletes die wél doping hebben gebruikt, ook zonder die middelen heel snel hadden kunnen lopen. Zij hebben alleen helaas een verkeerde keuze gemaakt.''

Prijzengeld

Schippers heeft dit seizoen nog twee of drie wedstrijden op haar programma staan. Komende zaterdag loopt ze de 100 meter bij de Flame Games in Amsterdam. De vrijdag erop staat er een 200 meter op haar programma bij de Van Damme Memorial in Brussel.

De dag erna loopt ze wellicht nog een wegwedstrijdje in Newcastle, maar de befaamde en lucratieve Weltklasse in Zürich, komende donderdag, heeft ze afgezegd.

"Na acht races hier op de WK ben ik echt heel moe, hoewel het me heeft verbaasd dat ik zo soepel door het toernooi ben gekomen. Dat kon ook doordat ik dagelijks een paar keer uitgebreid werd gemasseerd."

"Maar ik voel nu een oude voetblessure uit 2012 terugkomen. Niks ernstigs, maar ik neem écht even rust", aldus Schippers, die niet besefte dat ze met haar twee medailles ook 90.000 dollaar aan prijzengeld heeft verdiend. "Dat wist ik helemaal niet. Ik sport niet voor het geld en hou me daar ook helemaal niet mee bezig.''