De Nederlandse hockeysters gaan zondag op jacht naar de negende Europese titel in de geschiedenis en kunnen daarmee een nieuwe trilogie voltooien.

Oranje is als olympisch en wereldkampioen de torenhoge favoriet voor het EK-goud in de finale tegen Engeland, die om 17.00 uur begint.

De laatste keer dat Nederland zich naast olympisch kampioen ook wereld- en Europees kampioen mocht noemen was in 2009, toen het in Amstelveen de Europese titel binnensleepte. Een jaar later raakte het de wereldtitel kwijt.

De enige andere keer dat Oranje de trilogie voltooide was in 1984, waarna de ploeg het daaropvolgende EK en WK ook nog wist te winnen.

Oranje speelt in Londen in de finale tegen gastland Engeland, dat alleen in 1991 Europees kampioen werd. Beide ploegen bereikten moeizaam de eindstrijd. Nederland versloeg titelhouder Duitsland met 1-0, Engeland versloeg Spanje met 2-1.

Paumen

Het is nog de vraag of aanvoerster en strafcornerspecialiste Maartje Paumen van de partij kan zijn.

De topscorer aller tijden van Oranje liep tegen Duitsland een elleboogblessure op. ''Zonder mij of met mij, de ploeg is er klaar voor'', liet Paumen zaterdag weten.

De Nederlandse mannenploeg behaalde zaterdag de Europese titel. Oranje rolde olympisch kampioen Duitsland met 6-1 op.