De Nederlandse basketballers hebben in de aanloop naar het EK opnieuw verloren op het sterkbezette Acropolis-toernooi in Griekenland. 

Oranje leek na de nederlagen tegen Griekenland (92-80) en Litouwen (94-72) ook tegen Turkije kansloos ten onder te gaan, maar een wonderlijke comeback zorgde zaterdag voor een gelijke eindstand in de reguliere speeltijd (74-74).

Tot de winst leidde het uiteindelijk niet, want de tweede overtime werd het 95-94.

De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren keek na het eerste kwart al tegen een 31-11 achterstand aan. Oranje herpakte zich echter en maakte in het tweede en derde kwart (22-24 en 14-19) aan de hand van Charlon Kloof wat terrein goed.

In het laatste kwart trokken de Nederlanders de gaskraan echter volledig open en maakten in acht minuten tijd een achterstand van vijftien punten goed, mede dankzij vier vrije worpen van Worthy de Jong. In de overtime ging het vervolgens dus alsnog mis voor Oranje.

EK

Met de derde nederlaag zit het toernooi erop voor Nederland, dat nu naar Kroatië reist voor het EK. Op 5 september speelt Oranje in Zagreb de eerste wedstrijd tegen Georgië. Daarna volgen groepswedstrijden tegen Macedonië, Slovenië, Kroatië en Griekenland.

Het is voor het eerst sinds 1989 dat Oranje zich geplaatst heeft voor het EK.