Dafne Schippers heeft met goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter een aanzienlijke medailleoogst behaald bij de WK in Peking. Ze had daar zaterdag graag nog een medaille aan toegevoegd, maar een foute wissel bij de 4x100 meter estafette verhinderde die droom. 

''We kwamen hier voor iets anders, namelijk een medaille'', aldus Schippers. ''Die had er zeker ingezeten.''

Het ging fout bij de laatste wissel. Naomi Sedney kwam niet op tijd uit bij Jamile Samuel, die het stokje uiteindelijk buiten het wisselvak aanpakte. Schippers had Oranje daarvoor, als tweede loopster, met een indrukwekkende race in een goede uitgangspositie gebracht voor eremetaal.

De wereldkampioen brandde haar ploeggenoten niet af. ''Dit is eigen aan de estafette, ook al is het vreselijk balen. Het kan altijd ergens misgaan.''

Er zal nauwkeurig moeten worden geëvalueerd wat er nou daadwerkelijk mis ging. De vrouwen wisten direct na afloop niet of Samuel te vroeg startte, of dat Sedney instortte. ''Ik denk niet dat ik te snel weg was'', reageerde Samuel met enige aarzeling. Sedney legde de foute wissel min of meer bij zichzelf neer. ''Ik kon niet meer bij haar komen.''

Ondanks de foute wissel, was het optreden van de Nederlandse vrouwen hoopvol voor de toekomst. Oranje leek lang op weg naar een medaille en een nieuw Nederlands record, dat in de series was gezet op 42,32. In die series had Schippers bovendien nog last van stevige hoofdpijn, die in de finale wegbleef.

''Ik voelde me goed, beter dan vanmorgen. Daarom hadden we alles een beetje scherper gezet.''