De Nederlandse vrouwenestafetteploeg is zaterdag op de WK atletiek in Peking in de finale gediskwalificeerd vanwege een foute wissel.

Derde loopster Naomi Sedney gaf het stokje te laat en buiten het vak over aan slotloopster Jamile Samuel, waarop de vrouwen uit de uitslag werden gehaald.

Het kwartet, met wereldkampioene Dafne Schippers als tweede loopster, was als vijfde geëindigd in de finale. Oranje noteerde een tijd van 42,33 seconden, een honderdste boven het Nederlands record dat was gelopen in de halve eindstrijd.

Nadine Visser had in de finale een goede start en gaf het stokje over aan Schippers, die heel snel het rechte stuk liep naar derde loopster Sedney. Die had een dramatische wissel met slotloopster Jamile Samuel, waardoor de kansen op een medaille verloren gingen. Na bestudering van de beelden bleek dat Sedney het stokje zelfs te laat had overgedragen aan Samuel.

De wereldtitel ging naar Jamaica. Veronica Campbell-Brown, Natasha Morrison, Elaine Thompson en Shelly-Ann Fraser-Pryce liepen naar een tijd van 41,07. Dat was een nieuw kampioenschapsrecord. 

De Verenigde Staten werden tweede, voor Trinidad en Tobago.

Mannen

De Nederlandse mannenestafetteploeg slaagde er eerder op zaterdag niet in zich voor de finale van de 4x100 meter te plaatsen. Zonder kopman Churandy Martina was de opgave net iets te groot om bij de snelste acht landen te komen.

Oranje eindigde in zijn heat als zesde in 38,41 seconden. Die klassering was niet goed genoeg voor rechtstreekse plaatsing. De tijd bleek evenmin te volstaan om als een van de twee tijdsnelste landen door te gaan.