De Jamaicaanse estafetteploeg heeft zaterdag bij de WK atletiek in Peking de wereldtitel gepakt op de 4x100 meter. Mo Farah prolongeerde zijn wereldtitel op de 5000 meter. 

Het Jamaicaanse kwartet, bestaande uit Nesta Carter, Asafa Powell, Nickel Ashmeade en Usain Bolt liep in de finale een tijd van 37,36. Daarmee bleef Jamaica thuisland China ruim voor.

De Chinezen profiteerden van de diskwalificatie van de Verenigde Staten. Het land werd uit de uitslag gehaald na een mislukte wissel tussen Tyson Gay en slotloper Mike Rodgers. Canada legde verrassend beslag op het brons.

Bolt pakte al zijn derde wereldtitel in Peking. Eerder was hij de beste op de 100 en 200 meter. Dat lukte hem ook al bij de voorgaande twee edities van de WK. De meervoudig olympisch kampioen is nu de eerste atleet die driemaal op rij drie gouden medailles wint op een WK. Hij greep zijn elfde gouden WK-medaille.

Jamaica won voor de vierde keer op rij goud op de 4x100 meter bij een WK.

Farah

Farah prolongeerde in Peking zijn wereldtitel op de 5000 meter en schreef zodoende geschiedenis. Farah kwam in het Vogelneststadion tot een tijd van 13.50,38. Daarmee was hij ruim een seconde sneller dan de Keniaan Caleb Mwangnangi Ndiku, die zilver won. De Ethiopiër Hagos Gebrhiwet legde beslag op het brons.

Farah won een week geleden ook al de titel op de 10.000 meter. De Brit, van Somalische komaf, is de eerste atleet die de wereldtitel op beide afstanden prolongeert. Hij is bovendien de regerend olympisch kampioen op zowel de 5000 als de 10.000 meter. 

De 32-jarige Brit kwam eerder dit seizoen in opspraak door dopingbeschuldigingen aan het adres van zijn coach Alberto Salazar.

800 meter

De Wit-Russische Marina Arzamasova kroonde zich in Peking tot wereldkampioene op de 800 meter. Ze bleef in een tactische race Melissa Bishop uit Canada en Eunice Jepkoech Sum uit Kenia net voor.

Arzamasova had aan 1.58,03 genoeg voor het goud. Bishop kwam 0,09 seconde later over de finish, gevolg door Sum (1.58,12).

Sifan Hassan werd in de halve finales van de 800 meter uitgeschakeld.

Hoogspringen

Maria Koetsjina en Anna Tsjitsjerova hebben Rusland zaterdag twee medailles bezorgd bij de WK. Koetsjina zegevierde bij het hoogspringen en zag haar landgenote brons pakken. Blanka Vlasic won zilver.

De Kroatische wereldkampioene van 2007 en 2009 lijkt daarmee een periode van vele blessureleed achter zich te hebben gelaten.

Rusland pakte tot dusver pas twee medailles. Sergei Sjoebenkov won de 110 meter horden. Denis Koedrjavtsev werd tweede op de 400 meter horden. Tot zaterdag bevond Rusland zich in de medaillespiegel dan ook onder Nederland. Daar kwam door het hoogspringen wel verandering in. Rusland steeg naar plek zes.