Henk Grol is er opnieuw niet in geslaagd de wereldtitel in het judo te veroveren. Hij ging zaterdag al in zijn eerste wedstrijd op de WK in Astana onderuit tegen Ryunosuke Haga.

De Japanner gooide Grol in de klasse tot 100 kilogram hard op zijn rug en won de wedstrijd zodoende op ippon. Grol verloor dit seizoen al twee keer eerder van Haga. Hij was met hoge verwachtingen naar de WK gekomen.

Tegen Haga begon Grol goed aan zijn wedstrijd. Zijn opponent kreeg al snel twee straffen achter zijn naam. In plaats van de wedstrijd te controleren, koos Grol toch voor de aanval. Hij werd gecounterd door Haga en verloor de partij.

De in Haarlem woonachtige judoka veroverder eerder deze zomer nog de Europese titel in Bakoe. Grol won in 2009, 2010 en 2013 zilver op de WK.

Debutant Michael Korrel bracht in dezelfde klasse zijn eerste twee wedstrijden wel tot een goed einde, maar verloor in de derde ronde. Toma Nikiforov uit België was op ippon te sterk.

Savelkouls

Tessie Savelkouls ging eveneens op ippon onderuit in de derde ronde in de klasse boven 78 kilogram bij de vrouwen. Ze verloor van de Duitse Franziska Konitz. Savelkouls was in de tweede ronde nog te sterk voor Sonia Asselah uit Algerije.

Roy Meyer was in zijn eerste wedstrijd in de klasse boven 100 kilogram niet opgewassen tegen Daniel Natea. De Roemeen nam de in Breda geboren judoka in een houdgreep en scoorde uiteindelijk een ippon.

Door de uitschakeling van Grol, Korrel, Savelkouls en Meyer zitten de WK erop voor Nederland. Vrijdag pakte Marhinde Verkerk, die uitkomt in de klasse tot 78 kilogram, met een bronzen medaille het enige eremetaal.