Dafne Schippers stond met een barstende koppijn aan de start van de 4x100 meter. "Ik heb vannacht niet veel uren gehad, want ik lag pas om kwart over twee op bed. Toen ik op stond had ik meteen een stevige migraine."

Het Oranjekwartet liep zich naar een Nederlands record van 42,32. Dat leverde de derde plaats op in de serie en het was de vierde tijd van alle deenemende landen.

"Mijn lijf voelde goed en ik wilde het team niet in de steek laten", zei de Utrechtse, die vrijdag de wereldtitel veroverde op de 200 meter in een fabuleuze tijd van 21,63.

"Ik hoop de komende uren wat rust te nemen en hopelijk voel ik me in de finale beter. Maar deze reactie is natuurlijk niet zo vreemd. Ik heb deze week al drie wedstrijden gehad in tijden die ik nog nooit heb gelopen."

De estafettefinale is zaterdag om 14.50 uur. Schippers kan na het zilver op de 100 meter en het goud op de 200 haar derde WK-medaille binnenhalen.

Aanhaken

De overige drie atletes waren tevreden. Startloopster Nadine Visser sprak van een "goede start en een veilige wissel. Dat kan in de finale scherper." Derde loopster Naomi Sedney nam het stokje ook op veilige manier over van Schippers. "Mijn bocht liep heel lekker. Ik kon goed aanhaken bij de Amerikaanse loopster." 

Ze wisselde wel scherp op slotloopster Jamile Samuel, die eerder deze week door een valse start werd uitgeschakeld op de 100 meter. "Daarom was ik nog helemaal fris en erop gebrand hier heel goed te lopen."