Het Nederlandse vrouwenestafetteteam heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van de 4x100 meter bij de WK atletiek in Peking.

Het kwartet, met wereldkampioene Dafne Schippers als tweede loopster, eindigde als derde in de serie en die klassering was voldoende voor een finaleplek. Oranje noteerde bovendien een Nederlands record van 42,32 seconden.

Nadine Visser had een prima start en gaf het stokje over aan Schippers, die in ijltempo het rechte stuk liep naar derde loopster Naomi Sedney. Die had een goede wissel met slotloopster Jamile Samuel.

De tijd van de Nederlandse ploeg was de vierde van alle deelnemende landen in de series. Jamaica zette de beste tijd neer: 41,84.

De finale gaat later op zaterdag, om 14.50 uur, van start.

Mannen

De Nederlandse mannenestafetteploeg slaagde er niet in zich voor de finale van de 4x100 meter te plaatsen. Zonder kopman Churandy Martina was de opgave net iets te groot om bij de snelste acht landen te komen.

Oranje eindigde in zijn heat als zesde in 38,41 seconden. Die klassering was niet goed genoeg voor rechtstreekse plaatsing. De tijd bleek evenmin te volstaan om als een van de twee tijdsnelste landen door te gaan.

Solomon Bockarie was de starter, vervolgens kregen Patrick van Luijk, Liemarvin Bonevacia en Hensley Paulina het stokje.

Bonevacia werd tijdens zijn sprint gehinderd door Rasheed Dwyer, die even buiten zijn baan kwam. Nederland besloot echter geen protest in te dienen, omdat Bonevacia volgens teammanager Willem van de Worp daarvoor onvoldoende werd gehinderd.