Eelco Sintnicolaas is zaterdag niet meer van start gegaan op de tienkamp bij de wereldkampioenschappen atletiek in Peking. Hij gaf vanwege een enkelblessure die hij vrijdag opliep bij het hoogspringen. Pieter Braun kon zijn debuut net niet opluisteren met een persoonlijk puntenrecord.

Sintnicolaas lag op de elfde plaats na de eerste vijf onderdelen. Bij de EK vorig jaar in Zürich eindigde hij als vierde. In 2010 veroverde hij zilver op de EK.

De 28-jarige meerkamper kende een prima start en bezette na de eerste drie onderdelen - de 100 meter, het verspringen en het kogelstoten - de vierde plaats.

Bij het hoogspringen schoot er een pijntje in zijn hiel die hem verhinderde goed te presteren. Met een matig resultaat van 1,92 meter zakte hij weg in het klassement. De nummer vijf van de afgelopen twee WK’s liep niettemin de 400 meter.

Braun

Braun, Europees kampioen bij de beloften, ging wel van start. Hij sloot de tienkamp af met een tijd van 4.32,46 op de 1500 meter en eindigde in het algemeen klassement als twaalfde. Braun kwam uit op 8114 punten, terwijl zijn pr 8197 is.

Braun had een tijd rond de 4.20 nodig om een pr te scoren. Dat lukte dus niet, maar gezien de omstandigheden was dat niet verwonderlijk. Het was zaterdag behoorlijk warm in Peking

De 22-jarige debutant bleef ook bij het speerwerpen ver verwijderd van zijn persoonlijk record. Braun liet de speer na 56,95 meter in het gras landen. Zijn pr is bijna vier meter verder.

Braun presteerde eerder op zaterdag wel goed bij de 110 meter horden (14,37), het discuswerpen (42,09) en het polsstokhoogspringen (4,90). 

Braun gaf zijn derde meerkamp van dit jaar, die hem een twaalfde plaats in het eindklassement opleverde, het cijfer zeven. ''Ik moet kritisch blijven, maar deze tweede dag vond ik enorm zwaar'', erkende Braun. ''Ik voelde me vanmorgen bij de 110 meter horden al moe. Ik denk dat het door de lange dagen, de warmte en de luchtvochtigheid komt.''

Wereldrecord

Titelverdediger Ashton Eaton verbeterde zijn eigen wereldrecord op de tienkamp. Met een tijd van 4.17,52 op de afsluitende 1500 meter kwam hij tot een puntentotaal van 9045 punten, zes meer dan zijn oude wereldrecord.

De Amerikaan prolongeerde zijn wereldtitel in Peking. Hij is bovendien de regerend olympisch kampioen.

Tape

Sintnicolaas had vrijdag na afloop nog goede hoop dat hij zaterdag met een fris gestel kon beginnen aan het zesde onderdeel, de 110 meter horden. Hij verscheen echter niet op de atletiekbaan van het Vogelneststadion.

"Ik heb tot het laatste moment geprobeerd om toch van start te gaan, maar ook met tape om de enkel en met de spikes aan had ik niet de kracht om goed af te zetten. Ik vond het vreselijk om het te moeten uitspreken, maar uiteindelijk zei ik toch dat ik zou stoppen."

De tienkamper vertelde dat hij enkele weken geleden al last kreeg van de enkel. "Bij een wedstrijd verspringen in Hilversum voelde ik dat er iets niet goed was. Ik dacht dat het helemaal over was, maar tijdens het hoogspringen hier kwam de pijn terug."

Spanning

Sintnicolaas begon wel aan de warming-up. "Toen er wat spanning op de kuit kwam, merkte ik dat het moeizaam ging. Ik zakte weer door de voet, terwijl ik daarmee zou moeten afzetten voor de horden." 

"We deden wat testjes en die verliepen niet goed. Daar schrok ik wel van. Uiteindelijk heb ik zelf de beslissing genomen, maar ik merkte aan de coach, de arts en de fysiotherapeut dat zij het ook niet zagen zitten. Nou ja, dan kun je even schelden en schoppen, maar ik wist dat ik geen keuze had."