Dafne Schippers kon vrijdag na haar gouden race op de 200 meter amper geloven dat ze wereldkampioen was en dat in de Europese recordtijd van 21,63.

"Dit is bizar", zei Schippers tegenover de NOS. "Ik ben wereldkampioen in een Europees record. Ik ben gewoon de winnaar. Ik wilde onder de 22 seconden, maar ik had echt niet verwacht dat ik al zo snel zou zijn."

Schippers, die maandag al zilver won op de 100 meter, vermoedde dan ook dat ze nog even nodig zal om te bevatten wat ze gepresteerd heeft.

"Ik moet het nog allemaal laten bezinken. Misschien komt dat vanavond, maar misschien ook niet omdat ik morgen nog in actie moet komen op de 100 meter estafette. Het wordt waarschijnlijk nog twee keer racen en dan komt alles eruit."

Stuk

De 23-jarige Utrechtse moest in het 'Vogelnest' in Peking diep gaan voor het goud. Pas in de laatste meters wist ze Elaine Thompson in te halen. De Jamaicaanse was met 21,66 ook maar iets minder snel.

"Ik kwam de bocht uit en Thompson haalde me best hard in. In de laatste meters zag ik dat zij stuk ging. Ik ging ook stuk, maar had nog net genoeg power om haar voorbij te gaan. Ik kan het niet geloven."

Dat ze zelf ook stuk was gegaan bleek ook na de finish. Schippers voelde zich niet goed en werd met een arts naar een ruimte in het stadion gebracht om bij te komen. 

"Ik heb het vaker na de 200 meter. Het bloed stroomt dan uit mijn hoofd. Ik kon daarom ook niet uitbundig zijn na de race en voelde dat het erger werd. Maar toen ik even was gaan zitten en wat suikers had genomen ging het weer. Ik voel me weer uitstekend."