De Nederlandse hockeysters hebben zich vrijdag geplaatst voor de EK-finale door een zege op Duitsland. De ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne versloeg de titelverdediger met 1-0.

Ginella Zerbo maakte in Londen al voor rust het enige doelpunt van de wedstrijd.

Nederland domineerde en kreeg tal van kansen, maar kon het duel niet voortijdig beslissen. In de finale wacht Engeland, dat met 2-1 te sterk was voor Spanje.

Op aangeven van Ellen Hoog zette Zerbo Oranje al na zes minuten op voorsprong in het grotendeels lege en zonovergoten stadion op het Olympic Park in Oost-Londen. De ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne kon de score nog in het eerste kwart van de wedstrijd verdubbelen, maar uit een strafcorner belandde de sleeppush van Maartje Paumen op de lat.

Nederland domineerde ook in het tweede kwart, maar tot een tweede doelpunt leidde het niet. Kelly Jonker stuitte uit de draai op de Duitse doelvrouw en tweemaal smoorde een voorzet van Hoog in de drukte voor het Duitse doel. De Duitse vrouwen kwamen er ondertussen sporadisch uit, maar de verdediging voorkwam vaak dat keepster Joyce Sombroek in actie moest komen.

Nederland-Duitsland in beeld

Wanhoopsoffensief

Haar Duitse collega Yvonne Frank hield haar ploeg in het derde kwart op de been met onder meer twee reddingen op schoten uit strafcorners. Eerst duwde ze een hoog schot van Caia van Maasakker weg en direct daarna stopte ze een push van Paumen.

Zerbo was aan het begin van het vierde kwart dicht bij de beslissing, maar haar achterwaartse tip-in belandde op de paal. Nederland drukte door en stuitte via Maria Verschoor even later wederom op Frank. Zes minuten voor tijd kreeg Nederland weer een strafcorner, maar Paumen pushte naast.

De Duitsers gingen de laatste vier minuten zonder keepster spelen en dwongen met dit wanhoopsoffensief twee enorme kansen af, maar de Duitse aanval slaagde er niet in om verlenging uit het vuur te slepen.

Vorm

Nederland staat voor de tiende keer in twaalf EK's in de finale. Van de negen keer dat Oranje tot dusver in de eindstrijd belandde, won het acht keer.

Ook met de vorm op het huidige EK zit het wel goed. Met drie overwinningen en een doelsaldo van 22-1 denderde Nederland door de groepsfase met Spanje, België en Polen.

De vorige editie in 2013 was gewonnen door Duitsland. Nederland werd toen derde.