De gouden medaille van Dafne Schippers op de 200 meter bij de WK in Peking kwam voor coach Bart Bennema niet echt als een verrassing, maar hij verbaasde zich wel over de tijd van zijn pupil.

Schippers liep in 21,63 naar een historische WK-medaille en vestigde daarmee een nieuw Nederlands en Europees record. Slechts drie keer werd een snellere tijd gelopen op de 200 meter.

"Ik had niet kunnen voorzien dat ze deze tijd zou lopen. Dat ze zou winnen had ik wel vermoed, maar niet dat het zo spannend zou worden", zei Bennema tegen de NOS.

"Ik ben geweldig blij. Het is gewoon knetterhard. En het bijzondere is dat het pas in de laatste tien meter echt gebeurde.''

''Ze kwam als vierde uit de bocht, maar ze weet dat ze dan door kan. Op dit soort momenten kan ze iets uit zichzelf halen wat 99 procent van de mensen niet kan.''

Volwassen

De Utrechtse bleef Elaine Thompson nipt voor (21,66). Bennema had alle lof over voor de Jamaicaanse. "Het zat echt dicht bij elkaar, op de 200 meter is dit niks. Alle hulde naar Thompson, want die loopt ook ontzettend hard. Het is geweldig dat twee meiden zo hard lopen in een wedstrijd."

Met het goud op zak gaat de blik al voorzichtig naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro volgend jaar. Bennema heeft een idee over hoe dat traject eruit moet zien, maar wil er niet veel over kwijt. ''Dit loop je niet zomaar weer. Het lukt ons tot nu toe altijd redelijk om op het goede moment er te staan.''

Volgens Bennema is Schippers de laatste jaren gegroeid op de 200 meter. "Ze is heel volwassen geworden. Ze maakt geen beginnersfouten meer. Ik heb het minste werk gehad aan dit toernooi."