Dafne Schippers heeft vrijdag goud veroverd op de 200 meter bij de WK atletiek in Peking. De 23-jarige Utrechtse is de eerste Nederlandse atlete ooit die een wereldtitel pakt bij de vrouwen.

Schippers, die maandag al zilver pakte op de 100 meter, zette een tijd neer van 21,63 en dat is niet alleen een Nederlands record, maar ook een Europees record. Slechts drie keer werd een snellere tijd gelopen op de 200 meter.

Alleen Florence Griffith-Joyner in 1988 (21,34 en 21,56) uit de Verenigde Staten en Marion Jones, ook uit de VS, in 1998 (21,62) liepen harder.

De finale vijdag in het 'Vogelnest' in de Chinese hoofdstad was van zeer hoog niveau. Schippers kwam niet als eerste uit de bocht, maar versnelde op het rechte stuk en passeerde vlak voor de meet de Jamaicaanse Elaine Thompson, die ook een toptijd liep van 21,66.

Het brons ging ook naar Jamaica: Veronica Campbell-Brown finishte in 21,97.

Arts

Na haar fenomenale race voelde Schippers zich niet goed. Ze werd met een arts naar een ruimte in het stadion gebracht om bij te komen. 

Haar coach Bart Bennema was niet bezorgd. "Ze is vaker wat duizelig na de 200 meter. En ze heeft zich nu natuurlijk behoorlijk ingespannen", zei Bennema tegenover de NOS.

Doordat ze zich niet lekker voelde, sprak Schippers zelf pas iets later met de media. "Ik heb het vaker na de 200 meter. Het bloed stroomt dan uit mijn hoofd. Ik moet dan even zitten en wat suikers nemen en dan gaat het weer", zei Schippers. "Het gaat nu al weer goed. Ik ben wereldkampioene in een Europees record. Bizar."

Felicitaties

Premier Mark Rutte feliciteerde Schippers kort na de race in zijn wekelijkse persconferentie. Hij sprak van een "ongelofelijke prestatie".

Koning Willem-Alexander twitterde dat hij "ongelooflijk trots'' is. "Genoten van de wedstrijd. Fenomenaal! Een wereldse prestatie."

Bekijk hoe Rutte Schippers feliciteert:

Drie medailles

Het goud van Schippers is de eerste wereldtitel van Nederland op een WK atletiek sinds 2005. Destijds werd Rens Blom in Helsinki wereldkampioen polsstokhoogspringen.

Op deze WK heeft Nederland in totaal nu drie medailles. Naast het zilver en het goud van Schippers was er dinsdag brons voor Sifan Hassan op de 1500 meter.

De wereldkampioenschappen in Peking duren nog tot en met zondag.