Na drie keer zilver en twee Europese titels vindt Henk Grol dat hij weleens WK-goud mag pakken. De 30-jarige judoka, die al jaren aan de wereldtop staat in zijn klasse tot 100 kilogram, komt zaterdag in actie bij de WK Astana.

"Ik vind dat ik het wel verdiend heb om een keer wereldkampioen te worden", aldus Grol. "Eigenlijk is het ongelooflijk dat het nog niet gelukt is."

"Vraag het aan de eerste de beste wiskundeleraar en die zal zeggen dat het theoretisch niet kan dat ik nog een keer tweede word. En dat dat is ook gebleken op de EK."

Op die Europese kampioenschappen in juni in Bakoe pakte Grol eindelijk weer eens goud op een groot titeltoernooi, al wil hij daar zelf niet al teveel waarde aan hechten.

"Ik ben heel blij met die titel, maar het is niet waar ik het voor doe. Ik ben dertig, wil nu een keer goud op een mondiaal toernooi. De Europese titel had ik al. Het gaat bij om de wereldtitel en volgend jaar om olympisch goud."

"Of de Europese titel wel vertrouwen geeft voor deze WK? Het was een opsteker, maar vertrouwen heb ik altijd. Ik weet dat ik van iedereen kan winnen. En mijn wil om te winnen kan niemand breken. Zo ga ik erin en dan zie ik het wel."

Toekomst

Met de Olympische Spelen in Rio de Janeiro als het enige mondiale titeltoernooi in 2016 kan het zijn dat Grol zaterdag in de Kazakse hoofdstad voor de laatste keer op een WK staat. Maar die kans is volgens hem niet groot.

"Ik judo tot en met Rio. Daarna neem ik een paar weken vakantie en ga ik nadenken over wat ik wil en wat mijn omgeving wil. En of mijn sponsoren me blijven steunen, dat is ook belangrijk."

"Aan de andere kant, als mijn sponsoren niet doorgaan betekent dat dat ik het niet goed gedaan heb en dan moet ik ook stoppen. Ik doe ook niet mee voor de vijfde of de zevende plaats. Na zoveel jaren doe je het namelijk niet voor meer de leuk, dan doe je het om te winnen."

"Dus als de resultaten niet meer top zijn, dan ben ik er ook klaar mee. Maar goed, met die verre toekomst ben ik nu nog niet bezig. De WK is nu het enige dat telt."