Marhinde Verkerk heeft vrijdag een bronzen medaille gewonnen op de WK judo in Astana. De Nederlandse versloeg Daria Pogorzelec in de strijd om het brons. Topfavoriete Kim Polling werd in de kwartfinales uitgeschakeld en ging daarna ook in de herkansing onderuit.

De 29-jarige Verkerk, die uitkomt in de klasse tot 78 kilogram, won van Pogorzelec door een fout van de Poolse.

Verkerk zorgde met haar bronzen medaille voor het eerste Nederlandse succes op de WK. 

Ze vierde in Kazachstan haar eerste bronzen medaille op een WK. Ze won in 2009 voor eigen publiek in Rotterdam al eens goud en greep in 2013 in Rio de Janeiro de zilveren plak.

De regerend Europees kampioene verloor in de kwartfinales het uitzicht op een tweede individuele wereldtitel. Ze was niet opgewassen tegen Audrey Tcheumeo, de nummer twee van het vorige WK uit Frankrijk. Daarvoor was won ze vrij eenvoudig van de Spaanse Laia Talarn en Sarah Mazouz uit Gabon.

Verkerk herstelde zich met een zege op de Britse Gemma Gibbons in de herkansing en won vervolgens ook van Pogorzelec.

Polling

Polling maakte haar favorietenrol niet waar in Astana. Ze werd in de kwartfinales uitgeschakeld en moest in de herkansing aftikken na een armoverstrekking door haar tegenstander Fanny Posvite uit Frankrijk. Polling eindigde als zevende.

De Spaanse Maria Bernabeu was eerder in de kwartfinale met waza-ari te sterk voor de Nederlandse nummer één van de wereldranglijst, die eerder dit jaar voor de derde keer in haar loopbaan Europees kampioen werd. 

Polling domineert de klasse tot 70 kilogram al jaren. Op de WK komt ze echter vooralsnog niet tot haar beste judo. Twee jaar geleden won ze brons in Rio de Janeiro. Vorig jaar ging ze onderuit door mentale problemen en belandde ze niet eens op het podium.

De geboren Groningse was vrijgeloot voor de eerste ronde en ontsnapte vervolgens tegen Barbara Matic uit Kroatië al aan vroegtijdige uitschakeling. Ze besliste de wedstrijd in de golden score, de extra tijd.

In de derde ronde maakte ze pas in de slotseconde van haar wedstrijd tegen de Poolse Katarzyna Klys het verschil met een waza-ari, waarna ze het in de kwartfinale dus alsnog niet redde.

Steenhuis

Guusje Steenhuis ging in dezelfde klasse in de derde ronde onderuit. De winnares van het brons op het laatste EK verloor met een straf verschil van de Japanse Mami Umeki.

Sanne van Dijke werd in de tweede ronde uitgeschakeld. De 20-jarige debutante verloor in de golden score van tweevoudig wereldkampioene Gevrise Emane uit Frankrijk. 

Elmont

Bij de mannen werden Guillaume Elmont en Noël van 't End vrijdag uitgeschakeld in de derde ronde van de klasse tot 90 kilogram.

Van 't End liet zich verrassen door Komronshokh Ustopiriyon uit Tadzjikistan. Elmont moest opnieuw zijn meerdere erkennen in Kyrill Denisov, de regerend Europees kampioen uit Rusland.

Van 't End liep in mei nog een scheurtje in de mediale band van zijn linkerknie op. Hij kwam toch in actie op de WK en werd vrijgeloot voor de eerste ronde. In de tweede ronde versloeg hij nog wel de Chinees Cheng Xunzhao met een waza-ari.

Elmont, eerder deze zomer nog derde op de EK, opende de WK met een eenvoudige zege op Li Kochman uit Israël en was vervolgens ook veel te sterk voor de Jordaniër Khalaf, die de tatami na vier straffen moest verlaten.