Eelco Sintnicolaas bezet na de eerste vijf onderdelen de elfde plaats in de tienkamp bij de wereldkampioenschappen atletiek in Peking.

De oud-Europees kampioen sloot vrijdag af met 47,93 op de 400 meter en heeft 4294 punten vergaard. Een medaille is ver weg voor de Nederlander.

Sintnicolaas begon sterk aan de wedstrijd met een evenaring van zijn persoonlijk record op de 100 meter (10,62) en prima resultaten bij het verspringen (7,50 meter) en het kogelstoten (14,65 meter).

Het bracht hem op de vierde plaats in de tussenstand. Hij kelderde echter na een matige 1,92 bij het hoogspringen naar de twaalfde plaats.

Wereld- en olympisch kampioen Ashton Eaton is een klasse apart in Peking. Hij leidt met 4703 punten. De Amerikaan liep de 400 meter in een persoonlijk record van 45,00 seconden.

Braun

Pieter Braun is bezig aan een verdienstelijk debuut op de WK. Hij staat na de eerste dag op de zestiende plaats met 4179 punten.

Braun liep de 100 meter in 11,11, liet bij het verspringen 7,29 meter noteren en kwam met de kogel tot 13,90 meter. Bij het hoogspringen kwam hij tot 2,04 meter en op de 400 meter klokte hij 48,24.

Trey Hardee, aanvoerder van de wereldranglijst op de tienkamp, viel geblesseerd uit. Na het verspringen hinkte hij van de baan. Hardee probeerde nog mee te doen aan het kogelstoten, maar na twee mislukte pogingen staakte hij de strijd.

Sintnicolaas liet voorafgaand aan de WK optekenen dat hij in Peking voor een medaille wil gaan. Op de vorige twee WK's - Moskou 2013 en Daegu 2011 - eindigde hij beide keren als vijfde.

De tienkampers werken zaterdag de laatste vijf onderdelen af.

China

Gastland China veroverde vrijdag voor het eerst goud tijdens deze WK atletiek. Hong Liu pakte de winst op de 20 kilometer snelwandelen.

Ze verwees haar landgenote Xiuzhi Lu naar de tweede plaats. Beide vrouwen finishten in dezelfde tijd: 1.27.45.

China behaalde al drie zilveren plakken en een bronzen medaille, maar het thuispubliek wachtte nog altijd op goud. Dat was er vrijdag dus. De Oekraïense Lioedmila Olianovska pakte het brons.