De Nederlandse hockeyers hebben zich donderdag geplaatst voor de finale van het EK in Engeland. Oranje won met 1-0 van Ierland door een treffer van Jeroen Hertzberger.

De ploeg van bondscoach Max Caldas speelt zaterdag in de eindstrijd tegen titelhouder Duitsland. De olympisch kampioen versloeg in de halve finale Engeland via shoot-outs: 3-2. Na de reguliere speeltijd stond het 2-2.

Nederland staat voor de elfde keer in de EK-finale. Oranje won drie keer de Europese titel, met de laatste triomf in 2007. Duitsland pakte zowel in 2011 als in 2013 EK-goud.

Ierland haalde in groep B verrassend ten koste van België de laatste vier. Nooit eerder kwam de nummer veertien van de wereldranglijst in de halve finales van het EK uit.

Voor het ervaren Oranje leek de Ierse ploeg, die in Londen alleen van olympisch kampioen Duitsland verloor (0-2), een ideale tegenstander. Nederland speelde op de grote toernooien negen keer tegen de Ieren en stapte steeds als winnaar van het veld.

Oefenduels

Beide ploegen begonnen met de nodige voorinformatie aan de strijd om een finaleplaats. Begin deze maand speelden de twee teams in Nederland nog twee oefenduels tegen elkaar. In Zwaag won Oranje soepel (5-0), in Almere bood Ierland aanzienlijk meer tegenstand (3-2).

Met Jaap Stockmann in het doel viel het favoriete Oranje in het eerste kwart vanuit een goede organisatie gedoseerd aan. In de achtste minuut kwam Hertzberger voor de eerste keer in scoringspositie. Hij kon zijn solo echter niet bekronen met een doeltreffend schot. Vier minuten later had de aanvaller van HC Rotterdam van dichtbij wel succes, 1-0.

Ierland was kort na de openingstreffer dicht bij de gelijkmaker. Een schot van Michael Darling eindigde via Stockmann op de paal. Billy Bakker was in de 26e minuut dicht bij 2-0 (naast).

Weinig kansen

Na de rust ging Oranje opnieuw uitgekookt op jacht naar de geruststellende tweede treffer. De stugge Ieren gaven op eigen helft echter weinig ruimte weg. De Nederlandse ploeg had daardoor moeite om tot uitgespeelde kansen te komen.

Pas in de 43e minuut mocht Mink van der Weerden aanleggen voor de eerste strafcorner van de wedstrijd (naast). Drie minuten later lieten de Ieren eveneens de eerste korte hoekslag liggen.

Door een tijdstraf voor Valentin Verga stond Oranje in de beginfase van het laatste kwart bijna vijf minuten met tien man. Nederland bleef goed overeind en zag de sterke Ierse doelman David Harte (Kampong) vlak voor tijd nog drie keer op rij redding brengen. Mede daardoor bleef het 1-0.

Defensie

Hertzberger meldde na afloop dat Oranje in aanvallend opzicht hier en daar overtuiging miste. 

''Ons spel was niet wat het kan zijn'', zei hij tegen de NOS. ''Dat zal in de finale beter moeten. Maar onze focus ligt op de verdediging. We hebben nu voor de vierde keer op rij hier de nul gehouden. Volgens mij is dat nog nooit gebeurd bij de Nederlandse ploeg. Onze defensie is onze kracht.''