Juul Franssen is donderdag gediskwalificeerd in de halve finale van de WK judo in de klasse tot 63 kilogram. Anicka van Emden slaagde er ook niet in eremetaal te bemachtigen in Astana.

De 25-jarige Franssen overstrekte de elleboog van haar opponente Tina Trstenjak uit Slovenië. Daardoor werd de Limburgse direct uitgeschakeld en maakt ze geen kans meer op een medaille.

Na ruim een minuut werd de partij stilgelegd vanwege een ongeoorloofde actie. De scheidsrechters beoordeelden de actie van Franssen als overstrekking van de arm van Trstenjak, de aanvoerster van de wereldranglijst.

De pupil van coach Mark van der Ham was verrassend doorgedrongen tot de laatste vier, met louter overwinningen via een yuko. De Limburgse, die eerder dit jaar bij de EK in Bakoe net naast de medailles greep, was in haar openingspartij te sterk voor Goelnar Haijtbajeva uit Turkmenistan.

Franssen dankte haar tweede overwinning, op de sterke Britse Alice Schlesinger, aan een late aanval. Franssen stond op de rand van uitschakeling, tot ze dertig seconden voor tijd alsnog een geslaagde aanval deed.

Tegen Rizlan Zouak uit Marokko stond Franssen op basis van de uitgedeelde straffen ook achter toen ze kort voor het einde een yuko scoorde. In de kwartfinale tegen de Kroatische Marijana Miskovic bleek die score eveneens genoeg om verder te gaan.

Van Emden

Van Emden werd ook uitgeschakeld voor de medailles en moest genoegen nemen met de zevende plaats. De 28-jarige Rotterdamse verloor in haar herkansing van de Japanse Miku Tashiro.

Daardoor mocht Van Emden, die eerder de kwartfinale verloor, niet verder voor haar derde bronzen WK-medaille.

Van Emden stond tegen Tashiro al snel met een yuko achter en kreeg later ook nog een waza-ari tegen. De Rotterdamse, die een roerige voorbereiding op de WK beleefde door een onderzoek van de Dopingautoriteit, kon die achterstand niet meer goedmaken.

Van Emden, die in de kwartfinale op basis van het aantal straffen had verloren van haar Israëlische opponente Yarden Gerbi, werd als zevende geklasseerd.

De Nederlandse equipe wacht nog altijd op de eerste medaille in de hoofdstad van Kazachstan.

De Wit

Bij de mannen werd debutant Frank de Wit meteen uitgeschakeld in de klasse tot 81 kilogram.

De Wit bood de als eerste geplaatste titelverdediger Avtandili Tsjrikisjvili uit Georgië aardig partij, maar werd na ruim drie minuten op zijn rug gegooid (ippon).