Voor atlete Maureen Koster liep de 5000 meter bij de WK in Peking donderdag uit op een persoonlijk drama. De 23-jarige Zuid-Hollandse werd in de slotfase van de race onwel en stortte op de baan ineen.

"Het werd opeens zwart voor mijn ogen", vertelde Koster nadat ze wel op eigen kracht weer was opgestaan. "Toen kon ik niet meer op mijn benen staan. Ik heb geen idee waardoor het komt, misschien was het de warmte."

Koster kon in de tweede heat niet mee in het hoge tempo. De atlete uit Boskoop zette nog wel een versnelling in, maar dat moest ze een paar rondes voor het einde van de race bekopen.

Vlak na de bocht voor de finishlijn zakte Koster in elkaar. Ze probeerde weer te gaan staan, maar tot drie keer toe zakte ze opnieuw door haar benen.

Begeleid door medisch personeel slaagde ze er later toch in zelf de baan te verlaten. "Ik voelde me uitgerust, daar lag het niet aan. Ik heb dit nog nooit meegemaakt."

Doorzetter

Coach en oom Bert Koster zag de fysieke problemen al een beetje aankomen. "Ik zag twee ronden eerder al dat haar hoofd wat tussen de schouders zakte. Maar ze is een doorzetter, ze gaat door tot het bittere einde."

"Dit kun je niet voorkomen. De warmte lijkt de belangrijkste oorzaak. De één reageert anders dan de ander op hitte. Ik zag op de 1500 meter ook een Ethiopische atlete worden afgevoerd."

Koster was al redelijk snel na haar opmerkelijke uitvalbeurt weer opgeknapt, meldde de leiding van de Nederlandse equipe voor aanvang van het avondprogramma.