Susan Kuijken heeft donderdag de finale bereikt van de 5000 meter bij de wereldkampioenschappen atletiek in Peking. De Nijmeegse finishte in haar heat als vijfde. Maureen Koster moest de strijd staken nadat ze onwel was geworden op de baan.

De 29-jarige Kuijken dwong met haar vijfde plek directe kwalificatie af voor de eindstrijd.

Kuijken liep in haar heat vrijwel de hele tijd rond plek zes. Vlak voor het einde zetten de Afrikaanse atletes de aanval in en de Nederlandse was de enige die met hen mee kon, waardoor een kopgroep van vijf atletes ontstond. Ze sloegen een groot gat met de rest.

Dat betekende dat Kuijken al snel zeker was van een plek in de top vijf en dus plaatsing voor de finale. Kuijken werd maandag nog tiende op de 10.000 meter.

"Terwijl de anderen nog gingen sprinten, besloot ik om geen energie te verspillen. De kuiten waren de afgelopen dagen nog wat stijf van de 10.000 meter, maar daar had ik na het inlopen geen last meer van", zei Kuijken na afloop.

Slotfase

Koster moest opgeven toen veld in de tweede heat al snel in stukken brak en ze niet met de besten mee kon. De Nederlandse zette nog wel een versnelling in, maar moest dat in de slotfase bekopen.

Ze stortte volledig in, waarschijnlijk bevangen door de hitte. Medische begeleiding moest op de baan komen, waar ze op handen en knieën zat. Koster kon de baan wel op eigen kracht verlaten.

Voor Koster betekende de uitschakeling op de 5000 meter dat de WK voor haar teleurstellend zijn verlopen. Ze strandde zondag al in de halve finales van de 1500 meter, haar eigenlijke specialisme.

De finale van de 5 kilometer is zondag. De Ethiopische Almaz Ayana liet verreweg de snelste tijd noteren in de heats: 15.09,40. Kuijken gaat met 15.25,67 als achtste door naar de finale.