Voor Kim Polling is goud vrijdag niet het belangrijkste doel op de WK in Astana. De judoka, die uitkomt in de klasse tot 70 kilogram, wil na haar mentale problemen weer met plezier op de mat staan.

"Ik wil heel graag voor het eerst wereldkampioen worden, maar het grootste doel is dat ik het leuk vind om er weer te staan", aldus de 24-jarige Polling, die vrijdag in actie komt in de Kazakse hoofdstad.

Dat goede gevoel ontbrak vorig jaar toen ze in Tsjeljabinsk ook als de onbetwiste nummer één aan de WK begon. Sterker, ze wilde niet eens de mat op, gunde zichzelf de wereldtitel niet. En het grote probleem was dat die mentale inzinking na de WK niet over was.

Polling kampte met angststoornissen, twijfelde of ze überhaupt nog wel verder wilde met judo. In juni, kort voor de EK in Bakoe, had ze die problemen pas voor het overgrote deel achter zich gelaten en kon ze haar verhaal doen.

"Toen was ik er pas aan toe om te helemaal uit te leggen welke problemen ik gehad heb", zegt ze nu. "Ik wilde het één keer vertellen, zodat iedereen weet dat ik een moeilijke periode heb doorgemaakt én dat het dan ook klaar is. Misschien was het ook een soort afsluiting en een opluchting."

Blessure

Polling trainde op dat moment nog niet eens volledig. Ze bouwde het op om te kijken of ze judo nog wel leuk zou vinden en hervond ook het plezier. In de laatste weken voor de WK trainde ze daarom weer elke dag, al zorgde een knieblessure ervoor dat ze even gas terug moest nemen.

"Was die blessure er niet geweest dan had ik de trainingen vol doorgetrokken. Het ging lekker. En ik zit mentaal ook lekker in mijn vel, ben ontspannen. De afgelopen maanden vond ik het weer leuk om op de mat te staan en dat moet tijdens de wedstrijden op de WK weer zo zijn."

"Ik ben ook veel meer ontspannen dan een jaar geleden op de WK. Toen stond ik op de mat en gunde ik het mezelf geen goud. Ik won de eerste partij op een straf en dacht: op deze manier verdien je het niet om wereldkampioen te worden."

Vriend

Het was het begin van haar moeilijke periode, waarin Polling niet alleen het plezier in het judo moest terugwinnen, maar ook moest leren accepteren dat ze af en toe wint zonder dat ze dat zelf kan verklaren.

"Dat accepteren en het mezelf gunnen gaat steeds beter. Op de EK deze zomer won ik goud door in totaal maar vijf minuten op de mat te staan. Het was best raar dat ik een dag later zonder spierpijn rondliep met een medaille. Maar dat was dan maar zo, daar moest ik me niet schuldig over voelen."

Haar Italiaanse vriend Andrea Regis, met wie de geboren Groningse sinds enkele maanden een relatie heeft, helpt haar daar bij. "Hij stond op de EK ook vijf minuten op de mat, maar hij verloor in de eerste ronde."

"Laatst hadden we het er nog over: 'Wat jij presteert, dat wil ik ook', zei hij. 'Je moet ophouden met jezelf de vraag te stellen waarom je zo makkelijk wint. Wees blij en geniet ervan.' Dat klinkt als een simpel advies, maar voor mij is het belangrijk. Hij heeft helemaal gelijk."