Wayde van Niekerk heeft woensdag goud gewonnen op de 400 meter bij de WK atletiek in Peking. De Zuid-Afrikaan greep al snel een voorsprong op de concurrentie en gaf die marge niet meer weg. 

Met een tijd van 43,48 seconden hield de 23-jarige atleet 17 honderdsten voorsprong op de Amerikaan LaShawn Merritt, die zilver won. Kirani James uit Grenada eindigde op 30 honderdsten van een seconde als derde.

Met zijn 43,48 seconden zette Van Niekerk de vierde tijd neer die ooit op deze afstand gelopen is op een WK.

Speerwerpen

De Keniaan Julius Yego werd wereldkampioen speerwerpen. De 26-jarige krachtpatser gooide zijn speer naar een afstand van 92,72 meter en troefde de concurrentie daarmee ruimschoots af.

Die afstand was niet alleen de beste prestatie van het jaar, maar ook de derde afstand die ooit is geworpen. De laatste veertien jaar werd zijn afstand niet geëvenaard.

Ook de zilveren medaille ging naar een atleet uit Afrika. De Egyptenaar Ihab Abdelrahman El-Sayed kwam tot een afstand van 88,99 meter.

Daarmee bleef hij de Fin Tero Pitkämäki ruim een meter voor. Die moest zich met 87,64 meter tevreden stellen met brons.

Polsstokhoogspringen

Met de op één na hoogste sprong aller tijden won de Cubaanse atlete Yarisley Silva het goud bij het polsstokhoogspringen.

De 28-jarige atlete kwam tot 4.90 meter en bleef daarmee haar concurrenten Fabiana Murer uit Brazilië en Nikoleta Kiriakopoulou uit Griekenland voor. Murer kwam tot 4.85 meter, Kiriakopoulou bleef steken op 4.80 meter.

De hoogste sprong op een WK stamt uit 2005, toen de Russische Jelena Isinbeija over 5.01 meter sprong.

Horden

De Tsjechische atlete Zuzana Hejnova prolongeere haar wereldtitel op de 400 meter horden. De 28-jarige atlete uit Liberec kwam in de finale in Peking na 53,50 seconden over de meet en was daarmee ruim sneller dan de Amerikaanse loopsters Shamier Little (tweede in 53,94) en Cassandra Tate (derde in 54,02).

Hejnova liep twee jaar geleden bij haar eerste wereldtitel in Moskou nog onder de 53 seconden, maar dat was in Peking niet nodig. In 2012 pakte ze brons op de Olympische Spelen.

Steeplechase

De Keniaanse atlete Hyvin Kiyeng Jepkemoi won de 3000 meter steeplechase. De 23-jarige atlete kwam in de laatste meters voorbij de Tunesische Habiba Ghribi (zilver) en de Duitse Gesa Felicitas Krause (brons).

Jepkemoi liep de 3 kilometer over de balken en waterbak in 9,19.11 minuten en bleef daarmee zo'n vier seconden boven haar persoonlijk record. Het verschil op de finish was minimaal. Ghribi gaf dertien honderdsten toe, Krause veertien.