Dafne Schippers heeft zich woensdag bij de WK atletiek in Peking simpel geplaatst voor de halve finales op de 200 meter. Churandy Martina werd op dezelfde afstand in de halve eindstrijd uitgeschakeld.

De Nederlandse liep in het Vogelneststadion een tijd van 22,58 seconden en eindigde als eerste in haar heat. Een plek bij de eerste drie volstond voor plaatsing voor de halve eindstrijd van donderdag.

Schippers kwam in de zesde heat in actie en liep een goede race. Al ver voor de streep lag ze voor op haar concurrenten en het laatste stuk kon ze rustig uitlopen.

Dina Asher-Smith liet in de series de snelste tijd noteren. De Britse liep met 22,22 een persoonlijk record. Er waren naast Asher-Smith nog drie atletes sneller dan Schippers.

De finale van de 200 meter is op vrijdag.

Schippers veroverde maandag nog zilver op de 100 meter, maar de dubbele sprintafstand is een onderdeel dat haar op papier nog beter ligt.

De Jamaicaanse Veronica Campbell Brown veranderde tijdens haar serie in de bocht van baan vijf naar zes, maar werd niet gediskwalificeerd.

De internationale atletiekfederatie oordeelde dat haar merkwaardige actie reglementair was, waardoor ze donderdag toch mag uitkomen in de halve finale.

Martina

Martina wist zich net niet te plaatsen voor de finale op de 200 meter. De Nederlandse sprinter zette een tijd van 20,20 neer en eindigde als derde in zijn heat.

Een plek bij de eerste twee was noodzakelijk om directe plaatsing voor de finale af te dwingen en zijn tijd bleek uiteindelijk net niet snel genoeg voor een plek in de eindstrijd. 

Ramil Guliyev ging als achtste sprinter door naar de finale met een tijd van 20,10. Martina eindigde uiteindelijk als tiende. De oud-Europees kampioen keek wel tevreden terug op zijn race. "Ik ben blij met mijn tijd. Ik loop met anderhalve been en dat gaat goed". zei hij vlak na zijn race tegen de NOS.

Martina, die tijdens het toernooi klaagde over hamstringklachten, eindigde in 2013 nog als zevende in de WK-finale van de 200 meter.

Gatlin

De favorieten Usain Bolt en Justin Gatlin plaatsten zich met gemak voor de finale. Bolt won zijn serie in een tijd van 19,95. Gatlin was met 19,87 de snelste atleet in de halve eindstrijd.

De finale van de 200 meter is donderdag.