De Nederlandse hockeysters zijn bij de EK in Londen na twee groepsduels al zeker van een plaats in de halve finales. De ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne versloeg zondag Spanje met 8-1.

De Nederlandse treffers kwamen op naam van Kelly Jonker (twee), Caia van Maasakker (twee), Eva de Goede, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel en Naomi van As.

Nederland opende zaterdag het EK met een doelpuntenfestijn tegen Polen (9-0). De olympisch en wereldkampioen sluit woensdag de groepsfase af met de wedstrijd tegen België, dat na twee duels met vier punten ook nog ongeslagen is.

Carlien Dirkse van den Heuvel opende in de tiende minuut de score voor Oranje met een schot waarop de Spaanse keepster zich verkeek (1-0). Strafcorners van Eva de Goede en Maartje Paumen leverden in het eerste kwart geen treffer op.

Moeizaam

Evenals tegen Polen kwam Nederland wat moeizaam op gang. Oranje had na de overvloedige regenval in Londen duidelijk last van het doorweekte veld, waardoor de bal minder snel liep. Een hoog tempo in de aanvalsopbouw was bijna niet aan te houden.

Dankzij doelvrouw Joyce Sombroek, die de eerste Spaanse strafcorner knap onschadelijk maakte, ging Oranje de eerste korte pauze toch met een voorsprong in.

Dankzij treffers van Kelly Jonker, Marloes Keetels en De Goede liep Nederland in het tweede kwart soepel weg naar 4-0.

Het gretige Oranje ging in de tweede helft vlot door met scoren. Naomi van As, opnieuw Jonker en Caia van Maasakker (twee) tilden de stand naar 8-0, waarna Berta Bonastre alsnog Sombroek passeerde.

Lelijke doelpunten

"We mogen hartstikke tevreden zijn over onze start bij dit EK'', benadrukte Van As bij de NOS. ''Het toernooi is eigenlijk pas net begonnen voor ons, de belangrijke duels moeten nog komen."

"Het is mooi dat er steeds weer andere speelsters bij ons tot scoren komen. Ja, ik was ook weer eens trefzeker, maar een mooi doelpunt was het niet. Het lijkt erop dat ik vaak lelijke doelpunten maak in Oranje, maar ach, wat maakt het uit.''