Usain Bolt heeft zondag zijn wereldtitel op de 100 meter geprolongeerd. De 29-jarige Jamaicaan troefde Justin Gatlin af in Peking.

Bolt liep een tijd van 9,79, waarmee hij Gatlin één honderdste van een seconde wist voor te blijven. In de halve finale liep de Amerikaan nog 9,77.

De Jamaicaan dankte zijn triomf voor een groot deel aan zijn start, die in tegenstelling tot in de vorige rondes vlekkeloos was. Gatlin kwam nog sterk opzetten, maar kwam net tekort doordat Bolt een sterke slotfase kende.

Op de derde plaats eindigden de Amerikaan Trayvon Bromell en de Canadees Andre De Grasse in exact dezelfde tijd: 9,92. Routiniers Tyson Gay en Asafa Powell finishten als respectievelijk zesde en zevende.

Trilogie

Het is voor Bolt zijn derde wereldtitel op de 100 meter na eerder in 2009 en 2013 te hebben getriomfeerd. In 2011 werd hij in de finale gediskwalificeerd wegens een valse start en won Yohan Blake.

Bolt sukkelde in de aanloop naar de WK in Peking met blessures en liep mondjesmaat wedstrijden in matige tijden. Ook in Peking leek het erop dat hij niet in beste doen was. In de halve finales struikelde hij bijna na een slechte start.

Met zijn derde wereldtitel op de 100 meter schaarde Bolt zich in een select gezelschap. Alleen de Amerikanen Carl Lewis en Maurice Greene voltooiden ook de trilogie op het koningsnummer.

Eerder op de dag werd Churandy Martina uitgeschakeld in de halve finale van de 100 meter.