Ranomi Kromowidjojo tikte vrijdag als vierde aan in de finale van de 100 meter vrij bij de WK zwemmen in Kazan. Ondanks dat ze daarmee net een medaille miste, keek ze met een tevreden gevoel terug op haar race.

"Het ging lekker, ik zwom een stuk harder dan donderdag. Ik ben hier wel gelukkig mee. Voor nu dan", voegde Kromowidjojo daar snel aan toe.

Kromowidjojo tikte als vierde aan in 53,17, haar beste tijd van dit jaar. Bronte Campbell pakte de wereldtitel in 52,52, voor Sarah Sjöström en Cate Campbell.

Voor de 24-jarige Groningse zijn de WK een opstapje richting het grote doel, de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro. 

De olympisch kampioene van 2012 was daarom zonder al te hoge verwachtingen naar Kazan gekomen. ''Ik ging nou niet echt met de snelste inschrijftijd het bad in'', zei ze tegen de NOS

''Het is prima om dan vierde te worden. Eigenlijk ben ik daar heel tevreden mee. Zeker gezien de meiden die de top drie vormen. Ik zwem hier mijn beste seizoenstijd en zit ook dicht bij mijn beste tijden ooit. Dit is een stapje naar meer. We gaan het volgend jaar zien.''

Heemskerk

Femke Heemskerk was in de finale van de 100 meter vrije slag trager dan in haar halve finale op donderdag. Ze moest daarom wéér een teleurstelling verwerken, nadat ze eerder deze week op de 200 vrij al een grote klap had gekregen door een tegenvallende achtste plek.

''Ik had er zin in. Ik weet heus wel dat ik veel energie heb verloren afgelopen dagen, maar het was gewoon niet goed. Ik kon het niet volhouden in het laatste stukje'', reageerde Heemskerk bij de NOS.

Heemskerk kan niet goed omgaan met de druk op grote toernooien en klaagde deze week zelfs over demonen in haar hoofd. In aanloop naar de Olympische Spelen van Rio gaat ze daaraan werken. ''Als ik er niks mee doe, zou het helemaal niet goed zijn, natuurlijk.''