Volgens Oranje-aanvoerster Yasemin Smit zijn de Verenigde Staten vrijdag favoriet in de finale van het WK waterpolo.

"Ook al hebben ze het in de poulefase niet heel makkelijk gehad. We gaan er gewoon maximaal invliegen", aldus de 30-jarige Smit. Team USA verloor van Italië, dat donderdag in de halve finales boog voor Oranje. 

"Ook tegen Spanje en Australië hebben ze het lastig gehad'', weet Smit. "Het is een sterke tegenstander, maar dat was Italië voor ons ook.''

Eén keer eerder veroverden de Nederlandse waterpolosters de wereldtitel. In 1991 versloeg Oranje bij het tweede officiële WK ooit Canada in de finale.

Smit was ook al de aanvoerster van de waterpolosters die op de Spelen van Peking 2008 in de finale de Verenigde Staten versloegen. "Ik geloof niet dat ons dat daarna nog eens gelukt is."

"We verloren dit jaar in de halve finale van de World League van ze en hebben in China een aantal keren tegen ze geoefend. Het is een fysiek sterke ploeg die heel erg speelt vanuit vaste routines. Wij moeten dat zien te ontregelen.''

Spelen

De WK-titel geeft geen zekerheid over olympische deelname. Er zijn twee wegen die naar Rio leiden. In januari is aan het veroveren van de Europese titel een olympisch ticket gekoppeld.

Lukt dan niet, dan is er nog één kans bij het olympisch kwalificatietoernooi dat in maart in Gouda wordt gehouden. Oranje treft daar onder meer opnieuw de Verenigde Staten.