Onder aanvoering van de tieners Laura Aarts en Maud Megens bereikten de Nederlandse waterpolosters woensdag voor het eerst in zeventein jaar de finale van het WK.

"Het doel was een medaille en we hebben nu al zilver, maar we gaan voor goud'', jubelde Megens, die in de halve finale tegen Italië uitblonk met vier doelpunten, bij de NOS. "Tevreden met zilver zijn we nooit. Dit is een opstap naar iets heel groots en moois.''

De 19-jarige Megens trof in de eerste twee kwarten met haar eerste vier schoten allemaal doel. De dochter van oud-international Patricia Megens-Libregts en kleindochter van voetbaltrainer Thijs Libregts miste wel een strafworp in de serie die noodzakelijk was na de 5-5 in de reguliere speeltijd.

"Het was afschuwelijk. We stonden zo ver voor, maar lieten Italië terugkomen. Ik mag God op m'n blote knieën danken dat we Aarts hebben. Sorry voor die misser, ik vond het zo erg, maar daar moet ik nu niet meer aan denken.''

De achttienjarige Aarts, die drie strafworpen stopte, was eveneens in jubelstemming. "Ik ben heel jong, maar sta nu al in de finale van zo'n groot toernooi. Dit is het hoogst haalbare. Dat doet wel iets met me.''

Havenga

Bondscoach Arno Havenga baalde dat strafworpen noodzakelijk waren, maar verder was hij bijzonder tevreden over zijn ploeg.

"Ik ben onwijs blij dat we de WK-finale hebben gehaald. We hebben de laatste jaren steeds verloren van de Verenigde Staten, maar zijn dit toernooi enorm gegroeid. Ik heb er dus vertrouwen in'', blikte Havenga tegen de NOS vooruit op de eindstrijd van vrijdag.

Oranje gaf in het tweede deel van de wedstrijd tegen Italië een comfortabele voorsprong van 5-1 uit handen. De Italiaanse ploeg kwam terug tot 5-5 en dwong daarmee strafworpen af.

"Dat was helemaal niet nodig geweest. We hadden de wedstrijd helemaal in eigen hand en waren veel, veel beter dan Italië. Die pingels zijn echt een loterij, maar toch twijfelde ik niet dat we zouden winnen. Je kan niet zeggen dat wij een 'penaltytraumaatje' hebben, we schoten ze bijna allemaal overtuigend binnen.''

De waterpolosters werden in 1991 in Perth wereldkampioen. Drie keer moest Oranje genoegen nemen met zilver (1986, 1994 en 1998).