Sebastiaan Verschuren heeft wel een idee waar hij de tiende van een seconde heeft laten liggen die hem woensdag scheidde van een plek in de WK-finale op de 100 meter vrije slag.

"Ik werd bij de start een beetje afgeleid door wat er naast me gebeurde'', zei Verschuren, die in de baan boven hem Vladimir Morozov razendsnel zag vertrekken. Te snel zo bleek, want de Rus werd na de race gediskwalificeerd.

"Ik startte voor mijn gevoel wel oké'', vertelde Verschuren bij de NOS. "Maar ik zag hem naast me weggaan en dacht: wordt er nog een keer gefloten? Ik wist bijna zeker dat hij gediskwalificeerd zou worden."

"Maar als je daar je gedachten over laat gaan, ben je al een tiende van een seconde kwijt. Dat is precies de tiende die ik nodig had."

"Dat mag niet gebeuren. Ik had liever gezien dat hij normaal startte, maar uiteindelijk zwem je die 100 vrij zelf. Helaas was het niet goed genoeg'', aldus de Amsterdammer, die met 48,59 twaalfde werd in de halve finales. Een tijd van 48,49 volstond voor een plek bij de beste acht.

De 26-jarige Verschuren was dinsdagavond nog tevreden na zijn vijfde plek in de finale van de 200 vrij. "Het blijkt dat we moeten werken een de omschakeling van de 200 naar de 100 vrij. Ik wilde wat harder openen, maar dat is niet echt gelukt", zei de zwemmer, die in Kazan nog uit zal komen op de 4x200 vrij-estafette.