Femke Heemskerk ging als topfavoriete naar de WK op de 200 meter vrije slag, maar de Nederlandse eindigde woensdag na een paar dagen waarin ze met zichzelf in de knoop zat tot haar grote teleurstelling als achtste en laatste in de finale in Kazan.

"Ik ben heel hard met mezelf aan het werk en heel vaak gaat dat goed, maar gisteren niet", sprak de 27-jarige Heemskerk na haar race (1.56,79) tegen de NOS. "Ik heb toen heel veel energie verloren aan randzaken en zag het vandaag eigenlijk niet meer zitten."

De Roelofarendsveense heeft met 1.54,68 de snelste seizoenstijd op de 200 vrij op haar naam staan, maar ze had dinsdag alle moeite om zich te plaatsen voor de WK-finale in Rusland. Na afloop van de halve finale had ze het over "demonen in mijn hoofd. Soms komt het nog terug. Ik heb me gek lopen maken."

Heemskerk probeerde het een dag later nog wel in de finale. Ze ging hard van start en keerde na 150 meter als eerste. In de laatste baan stortte ze echter in en werd ze door het hele veld ingehaald.

"Ik wil het heel graag goed doen, weet dat mensen ook veel van mij verwachten. Maar mijn grootste tegenstander vandaag was ikzelf, en niet Katie Ledecky, Missy Franklin of wie er nog meer in het bad lag."

"Ik weet dat het iets is waar ik heel hard aan moet werken, iets wat ik erin moet slijpen. Maar ik ben ook maar een mens. Ik ben niet bang om tegen deze meiden te racen, maar ik wil wel racen met vertrouwen en dat had ik even niet."

Overwinning

De problemen van Heemskerk in grote individuele finales leken de laatste maanden juist voorbij te zijn. Vorig jaar december veroverde ze op de WK kortebaan op de 100 vrij haar eerste individuele wereldtitel. Dit seizoen was ze op de 100 en 200 vrij in grootste vorm; op beide afstanden heeft ze de snelste seizoenstijd achter haar naam staan.

"Het is balen dat het vandaag mis ging, maar ik blijf vechten", aldus de pupil van Marcel Wouda. "De liefde voor de sport is groter dan die lastige eigenschap dat ik mijn eigen grootste tegenstander ben."

"Ik heb vandaag toch nog ergens een knop kunnen vinden om te zwemmen. Dat klinkt misschien heel stom, maar voor mij is dat wel een overwinning. Maar ik ga echt geen polonaise lopen, want dit is niet wat ik waard ben."

Heemskerk komt donderdagochtend weer in actie in de series van de 100 meter vrije slag.