NOC*NSF is precies een jaar voor de start van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro tevreden met de prestaties van de Nederlandse sporters.

"We staan er goed voor en tegelijkertijd zeg ik daarbij dat we nog veel te doen hebben", aldus technisch directeur Maurits Hendriks op de website van de sportkoepel.

In de atletiek, de paardensport en bij het zeilen wisten diverse sporters zich al te plaatsen voor de Zomerspelen. Hendriks gaat half augustus een kijkje nemen in de Braziliaanse stad.

"Ik raad sporters ook aan om mee te doen aan de testevents daar. Als je er bent geweest en weet in welke omgeving je moet gaan presteren, helpt je dat."

Bijeenkomsten

Elke sporter die zich al heeft geplaatst of kans maakt op olympische deelname kreeg woensdag een sms van de chef de mission. "Niets bijzonders, maar gewoon om er heel even kort bij stil te staan", zegt Hendriks.

"Ik heb ze gezegd dat elke dag telt in de voorbereiding, dat wij er voor hen zijn en dat ik hoop dat diegenen die nog niet zijn geplaatst dat gaan doen. Hoe groter ons TeamNL straks wordt hoe beter."

Hendriks organiseert de komende tijd bijeenkomsten voor de 'Rio-gangers'. "We bespreken thema's die straks misschien aan de orde gaan komen. Het moet een aanvulling zijn op hun sporttechnische voorbereiding. We willen de sporters zo compleet mogelijk voorbereid in Rio hebben."

De voormalig hockeycoach durft nog geen doelstelling qua medailles uit te spreken, al blijft de wens bestaan om bij de top tien van de medaillespiegel te horen. "Dat is echt te vroeg nu. We weten nog niet eens wie zich allemaal gaan plaatsen. Dan kun je geen onderbouwde voorspelling doen."

Teams

NOC*NSF wil in ieder geval met veel verschillende sporten scoren. "Dat hebben we steeds uitgesproken. We willen niet afhankelijk zijn van de historisch sterke sporten, maar ook investeren in nieuwe sporten. Er zijn keuzes gemaakt na de vorige Spelen in Londen."

"We willen laten zien dat we een breed sportland zijn en daarin worden echt stappen gemaakt. Er is onmiskenbaar groei bij atletiek, handboogschieten, boksen. En ook sporten als BMX, triatlon, beachvolleybal, baanwielrennen en waterpolo zitten nog op de weg omhoog."

De enige teams die al een ticket naar Rio kunnen boeken, zijn de hockeymannen- en vrouwen. Hendriks hoopt dat er uit waterpolo, volleybal, handbal en voetbal nog ploegen bijkomen. "Natuurlijk zijn het allemaal geen zekerheden, maar al deze ploegen zijn zeker niet kansloos."

Waterkwaliteit

Hendriks verwacht een druk jaar met de voorbereidingen op Rio. "Een jaar lijkt veel, maar met elkaar weten we dat het voorbij vliegt. Stilzitten is medailles inleveren. Dat was ook wat eigenlijk de kern van het bestaan van een topsporter is. Elke dag beter willen zijn dan."

De afgelopen tijd wordt er regelmatig geklaagd over de waterkwaliteit in Rio de Janeiro. NOC*NSF houdt die op verschillende plaatsen zelf in de gaten. Hendriks zegt in gesprek met de NOS dat het water behoorlijk vervuild is.

Op twee van de drie sportlocaties zijn er problemen. In Guanabara Bay (zeilen) is ''het echt een probleem. Daar kun je zeer slechte dagen hebben.'' In de Lagao (roeien), is er ''een zorgelijke situatie'', zei Hendriks.

''We gaan de komende maanden weer metingen doen. We werken nauw samen met het RIVM in Nederland om die waarden echt te kunnen plaatsen. Bovendien is de Nederlandse overheid heel actief om Brazilië te helpen om de problemen op te lossen.''