Sebastian Coe noemt de recente publicaties waarin wordt gesteld dat een groot aantal toppers in de atletiek tussen 2001 en 2012 doping hebben gebruikt een ‘oorlogsverklaring’ aan de atletiek.

De Britse vice-voorzitter van de internationale atletiekbond IAAF vindt dat het tijd is om te vechten voor de reputatie van de sport.  

"Ik neem dit heel hoog op. Er heerst veel boosheid binnen de atletiek over het verraad van onze sport", aldus Coe tegenover persbureau AP. "We zouden op onze handen hebben gezeten en zelfs positieve dopingtesten in de doofpot hebben gestopt. Dat is totaal niet wat we gedaan hebben de afgelopen vijftien jaar."

Uit gelekte informatie publiceerden onder meer de Sunday Times en de Duitse tv-zenders ARD en WDR cijfers waaruit bleek dat in die periode bij meer dan 800 atleten afwijkende bloedwaarden waren geconstateerd die zouden kunnen verwijzen naar het gebruik van verboden middelen.

De IAAF heeft volgens Coe de laatste jaren zo veel mogelijk gedaan om doping te bestrijden.

"Atletiek is leidend geweest bij out-of-competition controles, bij onafhankelijke testen en eigen laboratoria. We waren de eerste sport met arbitragecommissies voor dopinggevallen en we introduceerden bloedpaspoorten in 2009 om de wetenschap nog meer in te zetten bij het opsporen van dopingzondaars."

Dopingexperts

Coe, tweevoudig olympisch kampioen op de 1500 meter, trekt de deskundigheid van de Australische dopingexperts Robin Parisotto en Michael Ashenden, die ingeschakeld werden door de betrokken media voor hun publicaties, zeer in twijfel.

"Dat zijn zogenaamde experts. Ik weet wel wie ik moet geloven", aldus Coe doelend op de eigen dopingexperts van de IAAF.

"Het gebruik van de gelekte informatie en de sensatieverhalen, dat is een absolute poging geweest om de reputatie van onze sport te vernietigen. Nieuwsorganisaties hebben het recht om vragen te stellen en te onderzoeken, maar dit selectieve gebruik van zogenaamde informatie is gewoon fout."

Verkiezing

Coe, in 2012 organisator van de Olympische Spelen in Londen, is kandidaat om Lamine Diack op te volgen als voorzitter van de IAAF.

De verkiezing zal gehouden worden vlak voor de WK atletiek in Peking, die gehouden worden van 22 tot en met 30 augustus. Zijn tegenstrever is de voormalig olympisch kampioen polsstokhoogspringen Sergei Boebka.