Sebastiaan Verschuren heeft woensdag op het WK zwemmen in Kazan de halve finales van de 100 meter vrije slag bereikt.

De Amsterdammer kwam in de tiende serie met 48.61 tot de derde tijd en dat was ruim voldoende voor een plek bij de laatste zestien.

De 26-jarige Verschuren noteerde de gedeeld zevende tijd in totaal. Hij liep de olympische limiet van 48.47 net mis op deze afstand.

De Nederlander keek positief terug op zijn race. ''Ik ben tevreden'', aldus Verschuren bij de NOS. ''Ik zwom deze race om een stap verder te komen en dat is gelukt. De vorm is er, dat weet ik. Maar op een afstand als vandaag is het gewoon weer nieuwe ronden, nieuwe kansen. Iedereen zwemt hier hard om de halve finales te halen. Daar wil je zeker bij zitten.''

Verschuren eindigde dinsdag nog net naast het podium op de 200 vrij. Op die afstand wist hij de olympische limiet voor Rio 2016 wel al te zwemmen.

Tijd om daar lang van na te genieten had Verschuren dus niet. ''Je moet snel de knop omzetten. Dat is wel gelukt, ik heb goed geslapen. Hopelijk gaat het vanavond nog een stapje sneller.''

De Waard

Maaike de Waard heeft zich niet weten te plaatsen voor de halve finales op de 50 meter rugslag. De 18-jarige zwemster van PSV Eindhoven klokte in de series 28,86 en werd daarmee 25e. De Waard, debutante op de WK, kwam eerder ook niet door de series op de 100 meter rugslag.

De Waard had bij de snelste zestien moeten zitten om naar de halve finales te mogen. Het gat met die belangrijke zestiende plek was met 0,36 seconde aanzienlijk. De Chinese Fu Yuanhui ging als snelste door naar de halve eindstrijd: 27,66.

De Waard bleef ver verwijderd van haar persoonlijke toptijd, die ze in december bij de Swim Cup in Amsterdam liet noteren: 28,29. De WK zijn voor haar door de uitschakeling op de 50 rug voorbij.

Verenigde Staten

Bij de 4x100 meter gemengde estafette zwom het team uit de Verenigde Staten in de series een wereldrecord. De Amerikaanse vrouwen en mannen kwamen op het niet-olympische nummer tot een tijd van 3:42.33.

Daarmee doken ze meer dan vier seconden onder het vorige wereldrecord, dat op naam stond van Australië (3:46.52). Ook Groot-Britannië (3:44.39), Duitsland (3:45.39), Rusland (3:45.87) en Italië (3:46.03) zwommen onder de tijd die de Australiërs vorig jaar in januari neerzetten.

De gemengde estafette staat pas sinds 2013 op het competitieve programma van de internationale zwembond FINA en maakt zijn debuut op de WK.