Sebastiaan Verschuren was dinsdag erg tevreden met zijn vijfde plaats in de WK-finale van de 200 meter vrije slag.

De 26-jarige Nederlander tikte in Kazan aan in 1.45,91 en noteerde daarmee zijn beste tijd van het seizoen.

"Ik ben tevreden. Ik denk dat ik me weer goed aan mijn raceplan gehouden heb, ik heb goed doorgebouwd op de race van gistermiddag", doelde hij bij de NOS op zijn race in de halve finales van een dag eerder.

Volgens Verschuren zat er niet meer in dan plek vijf. "Iedereen gaat voor het hoogst haalbaare. Ik denk dat het voor mij de vijfde plek was. Ik kom uit een lastige periode en heb het gevoel dat ik me op deze manier terug aan het knokken ben."

Tijdens de race in Kazan had Verschuren niet goed in de gaten op welke positie hij lag. Wel merkte de Amsterdammer vanuit baan 1 hij dat hij goed mee kon komen in het deelnemersveld.

"Aan de ene kant lag die lange Chinees (Yang Sun, red.) en aan de andere kant helemaal niks. Ik heb eigenlijk alleen maar hem gezien. In de laatste baan zag ik wel dat ik goed lag. Dat gaf me een boost."

Woensdagochtend komt Verschuren in actie in de series van de 100 meter vrije slag. "Ik ben in vorm, dus ik heb heel veel zin om morgen weer los te gaan."

Heemskerk

Femke Heemskerk plaatste zich met de nodige moeite voor de finale op de 200 meter vrije slag. Ze klokte met 1.56,91 de zevende tijd.

Ze vertelde na afloop van haar race dat ze zich zorgen had gemaakt na de 1.58,10 's ochtends in de series. ''Demonen in mijn hoofd. Soms komt het nog terug. Ik heb me gek lopen maken. Dat heeft me meer energie gekost dan opgeleverd'', zei ze tegen de NOS.

"Maar ik heb goed kunnen schakelen en lig gewoon in de finale. Nu even ontspannen, morgen een nieuwe race.''