De internationale atletiekfederatie IAAF heeft zich dinsdag in een officiële verklaring gedistantieerd van publicaties waarin wordt gesteld dat bij een groot aantal toppers in de atletiek tussen 2001 en 2012 sprake is geweest van doping. 

Uit gelekte informatie publiceerden onder meer de Sunday Times en de Duitse tv-zenders ARD en WDR cijfers waaruit bleek dat in die periode bij meer dan 800 atleten afwijkende bloedwaarden waren geconstateerd die zouden kunnen verwijzen naar het gebruik van verboden middelen.

De IAAF noemt de publicaties ''sensatiebelust en verwarrend'', met de toevoeging dat er geen enkel bewijs is dat de atleten positief zijn getest. Dat zou zelfs juridische consequenties kunnen hebben, dreigde de bond.

Deze veroordeelt de publicatie daarnaast omdat het gaat om publicatie van vertrouwelijke informatie, maar geeft wel toe dat er in sommige landen nog werk aan de winkel is in de strijd tegen doping. 

Voorzitter Lamine Diack liet maandag al weten dat hij de beschuldiging dat de IAAF nalatig is geweest op het gebied van dopingbestrijding "belachelijk" vond.

Video: IAAF distantieert zich van dopingverhalen